Vier dansers van Nationale Ballet onderscheiden

De prijzen van Stichting Dansersfonds '79 zijn gisteren in Het Muziektheater toegekend aan vier (ex-)dansers van Het Nationale Ballet (HNB)....

Van onze verslaggeefster

De jury roemt Davis, die haar prijs al bij haar afscheid in april kreeg uitgereikt, om haar glasheldere techniek en prikkelend raadselachtige lyriek, met name in Live van Hans van Manen. Lord onderscheidt zich door een warme, vrouwelijke uitstraling en ongeforceerde muzikaliteit. Danstechnische zuiverheid en mentaal krachtige lyriek gaven haar Julia, Cinderella en Seringenfee glans. Lord heeft maandag in The Sleeping Beauty haar laatste uitvoering gedanst.

Choreograaf Pastor wordt geprezen om zijn zoektocht naar verdieping. Voor HNB, waar hij tien jaar danste, maakte hij recentelijk Do Not Go Gentle en In Light and Shadow..

In Rubinald Profino Pronk, in 1997 afgestudeerd aan het Haagse Koninklijk Conservatorium, ziet de jury een toekomstig virtuoos solist. Hij heeft een natuurlijk gevoel voor beweging, een mooie techniekbeheersing en flair om de ruimte te gebruiken.

De jury bestond uit de critici Ine Rietstap en Jan Baart, Marian Sarstädt (artistiek directeur Nederlands Dans Theater) en Han Ebbelaar (ex-solist HNB, medeoprichter Dansersfonds '79).

Meer over