Volkskrant AvondDonderdag 25 juni

Vier CDA’ers willen partij leiden, ook Kamerlid Pieter Omtzigt doet een gooi | Terug naar de sportschool: is dat wel veilig?

Redactie
Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer. De afgelopen jaren bouwde de CDA-politicus een reputatie op van een van de meest diepgravende en vasthoudende volksvertegenwoordigers op het Binnenhof. Beeld ANP
Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer. De afgelopen jaren bouwde de CDA-politicus een reputatie op van een van de meest diepgravende en vasthoudende volksvertegenwoordigers op het Binnenhof.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Dringen om het CDA-leiderschap: ook Omtzigt meldt zich
Na Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Martijn van Helvert wil ook Pieter Omtzigt de CDA-lijst aanvoeren bij de verkiezingen van 2021. Dat is geduchte concurrentie voor de andere drie: Omtzigt geniet grote populariteit in de CDA-achterban.

Zo werkt de Nederlandse corona-app, die nu echt bijna klaar lijkt
Honderden inwoners van Twente testen begin juli de coronanotificatie-app die de overheid wil aanbieden aan alle Nederlanders. Half juli besluit het kabinet of de app wordt ingevoerd in het hele land. Vijf vragen over het nut van zo’n app, de stand van zaken en de gevaren voor de privacy.

Inspectie valt drie taalscholen binnen om verdenking van fraude met inburgeringsgeld
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid verdenkt drie taalscholen van grootschalige fraude met inburgeringsgelden. Om bewijs te vergaren, zijn donderdag vijf woningen en twee bedrijfspanden in Rotterdam, Breda, Heerlen, Barendrecht en Halderberge doorzocht.

De Spaanse financiëminister Nadia Calvino (l) in januari tijdens een overleg met haar Europese collega's in Brussel.  Beeld EPA
De Spaanse financiëminister Nadia Calvino (l) in januari tijdens een overleg met haar Europese collega's in Brussel.Beeld EPA

Strijd om voorzitterschap Eurogroep barst los: Hoekstra ziet Spaanse kandidaat Calviño niet zitten
In de strijd om het voorzitterschap van de Eurogroep hebben zich donderdag drie kandidaten gemeld: de Spaanse financiënminister Nadia Calviño, haar Luxemburgse collega Pierre Gramegna en de Ier Paschal Donohoe. Minister Wopke Hoekstra probeert zijn EU-collega’s ervan te overtuigen vooral niet voor Calviño te kiezen.

Vanavond op de televisie

Met zijn stichting Sociaal Hart vecht René Beunders tegen het in zijn ogen inhumane bijstandsbeleid in Enschede. Hij zocht de publiciteit, wat bij de gemeente tot irritatie leidde. In Opstandelingen (NPO 2, 20.35 uur) gaat Sophie Hilbrand op bezoek bij de ernstig zieke Beunders, die recentelijk succes boekte. Op Net 5 kun je zeven 60-plussers zien, die besluiten de herfst van hun leven door te brengen in een Indiaas paleis. The Best Exotic Marigold Hotel (23.15 uur) biedt een soort witgewassen India, maar acteurs als Judi Dench en Bill Nighy krijgen volop gelegenheid om volop te stralen. Meer tv-tips zijn hier te vinden.

Opinie

Het racismedebat heeft eervolle compassie nodig
Eer stinkt naar bloed en uitsluiting en dood, schrijft Asha ten Broeke, maar wat is er eervoller dan compassie?

Vrachtschip MSC Zoe verloor 342 containers. De spullen spoelden aan op Schiermonnikoog.  Beeld ANP
Vrachtschip MSC Zoe verloor 342 containers. De spullen spoelden aan op Schiermonnikoog.Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Hoe de MSC Zoe 342 containers verloor (en de kapitein het pas vijf uur later doorhad)
Hoe heeft het zo mis kunnen gaan met het vrachtschip dat 342 containers verloor en van het waddengebied een plasticsoep maakte? Nieuwe onderzoeken wijzen op een noordwesterstorm waar het schip niet tegenop gewassen was. Het hielp ook niet dat de kapitein pas vijf uur nadat de eerste containers overboord gingen, daarvan op de hoogte was.

Terug naar de sportschool: hoe doe je dat veilig?
Na 107 dagen gaan op 1 juli de sportscholen weer open en kunnen drie miljoen Nederlanders aan de slag om de coronakilo’s eraf te trainen. Hoe zijn we eraan toe na drie maanden thuis-en-om-het-huis sporten en waar moeten we op te letten om gezond te blijven? Zeven vragen over fitness na de lockdown.

Astronomisch raadsel: zwart gat botst met ‘iets onmogelijks’
Wetenschappers hebben de botsing gezien tussen een zwart gat en een voorwerp dat eigenlijk niet kan bestaan. De vondst werd gedaan met zwaartekrachtgolven, het trillen en deinen van ruimte en tijd.

In de rechtbank stoort Viruswaanzin zich eerst aan het spatscherm, en dan aan de rechter
Bij de behandeling van het kort geding van actiegroep Viruswaanzin tegen de coronamaatregelen van de overheid bleek donderdag hoe ver beide partijen uit elkaar staan. ‘Ik stel vast dat nergens op ingegaan wordt.’

Torre Florim van De Staat op Lowlands. Beeld Hollandse Hoogte / Harold Versteeg
Torre Florim van De Staat op Lowlands.Beeld Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Eindelijk subsidie voor popmuziek – en toch is dat nog geen reden voor feest
De popmuziek is eindelijk doorgedrongen tot het hart van de kunstsubsidies. Toch roept dat in de popwereld meer vragen dan vreugde op. Want waarom deed maar één band een aanvraag en wordt het internationaal aangeschreven Eurosonic overgeslagen?

Aaf leest sterren: Supermodellen keren terug naar hun jacht en Big Brother-sterren blikken terug
Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Deze week: Big Brother komt terug op tv en de zomerlook van supermodellen Bella Hadid en Hailey Baldwin.

Meer over