Videoverkeer

Langzaam rijdend verkeer op de Rechtsrheinische Autobahn, opstoppingen in Luik, duizenden vrachtwagens onderweg, die elkaar inhalen met een snelheidsverschil van 0,8 kilometer per uur, duizenden trage auto's met een caravan ook, met volgepakte imperials, met wiebelende fietsen, zijwind die maakt dat een ingehaalde vrachtwagen kortstondig grote aantrekkingskracht oplevert, slingerende aanhangers,...

Vakantie heet dit en het hoeft niet. Voor slapeloze nachten biedt Super RTL urenlang de aanblik van een brandend haardvuur maar dat idee wordt verre overtroffen door het ZDF, dat 's nachts beelden vertoont van een autorit zonder einde op muziek van Deutschland Radio Berlin.

We mogen mee met iemand van wie we alleen af en toe een paar vingers aan het stuur zien. De camera kijkt door de voorruit en registreert een tocht over secundaire Duitse wegen. Zonovergoten en leeg soms, dan weer door donkere bossen. Albinoni. Door dorpen, over bruggen en viaducten, door berg en dal, langs koeien, boerderijen en benzinepompen. Gounod. een tegenligger, een kleine file, een melktankwagen, een terras met parasols, Telemann, een parkeerplaats, een Mercedes-dealer, een Audi haalt in, een spoorwegovergang, we willen langs een vrachtwagen, nee terug: een tegenligger. J.S. Bach. Vrachtwagen haalt tankwagen in, wij ook, in een moeite door ook maar de vrachtwagen en de weg is weer vrij.

Prachtige televisie, maar het kan spannender, zoals we weten van de bloedstollende beelden die worden gemaakt door camera's aan boord van race-auto's en -motoren. Geef mensen die geen been zien in een verre autoreis vol ergernis en gevaar zo'n camera mee en laat ze tegen vergoeding filmen op weg naar hun vakantiebestemming in het hoogseizoen. Naar Spanje, Frankrijk, Italië. Files in Antwerpen, tientallen wachtenden bij de goedkope Aral-pomp in Luxemburg, wegomlegging op de Autoroute, spitsuur in Lyon, storm in de Pyreneeën, verkeerd gereden bij het Como-meer, en warm, warm, warm. Maak er video's van voor armlastige of anderszins gemotiveerde thuisblijvers, die in elk geval allen gelijk hadden.

Bas van Kleef

Meer over