Videocassettes

Een met prijzen overladen film die zijn titel ('verborgen') volledig recht doet. De hoofdpersonages, een welgesteld Parijs intellectuelenechtpaar en hun puberzoontje, houden veel voor elkaar én zichzelf verborgen: van hun verleden tot de frustraties en racistische gevoelens die bij het geringste conflict opborrelen. De videocassettes die ze alsmaar toegestuurd krijgen, met urenlange, statische opnamen van hun huis of van een verlaten gang in een woonkazerne, openbaren misschien ook een geheim - als je maar geduld hebt, dicht genoeg bij de tv zit en niet vooruitspoelt.

Regisseur-scenarist Michael Haneke (Das weisse Band, Amour) roept meer vragen op dan je na de eerste keer kijken kunt beantwoorden en geeft op lang niet alles antwoord. Dat maakt de naar zijn maatstaven conventioneel gefotografeerde en opgebouwde film bijzonder enerverend: ook wanneer de camera met Georges (Daniel Auteuil) en zijn vrouw (Juliette Binoche) door hun met boeken volgestauwde appartement beweegt, met hen de straat oversteekt of kijkt naar de zwemwedstrijd van zoonlief, blijf je op je qui-vive voor alle beetjes informatie die het hoe en waarom van de videotapes kunnen verduidelijken.

De gaten die Haneke in het verhaal slaat - soms met zeer harde hand: het bloed spuit in het rond wanneer je er het minst op verdacht bent - maken Caché vatbaar voor diverse interpretaties. Wat er aan onverklaarbaars en gruwelijks met de personages gebeurt, gebeurt omdat vaders niet met zonen om kunnen gaan, omdat kinderen ziekelijk jaloers op elkaar kunnen zijn, omdat westerse intellectuelen niet weten hoe ze met elkaar moeten communiceren, omdat de verhouding tussen autochtonen en allochtonen scheef is en altijd zal blijven, omdat moderne woonkamers er als tv-decors uitzien, enzovoort, enzovoort, enzovoort.

Wie dat weet om te smeden tot een zenuwslopende horrorfilm die je nog dagen uit je slaap kan houden, moet wel Michael Haneke heten.

Caché (Michael Haneke, 2005)

Arte, 01.00-02.55 uur.

Charlie Wilson's War

(Mike Nichols, 2007) Het kan verkeren, zo laat deze fijne Hollywoodproductie nog maar eens zien. Nog geen dertig jaar geleden werd de mujahedin, de voorloper van de Taliban, gefinancierd, bewapend en getraind door de VS. Eén politicus was de drijvende kracht achter de geheime operatie: Charlie 'Good Time' Wilson. Charlie Wilson's War, gebaseerd op het gelijknamige boek van voormalig CBS-journalist George Crile, is een prikkelende biopic en een humorrijk schelmenverhaal ineen; een universele, tijdloze politieke satire én een romantische komedie. Een boeiende geschiedenisles en een verkapte aanklacht tegen het (huidige) opportunistische Amerikaanse buitenlandbeleid. Oudgediende Nichols (The Graduate) regisseert voortvarend en vlot en alleen Philip Seymour Hoffman is het kijken al waard. De rol van de ongemanierde Grieks-Amerikaanse CIA-agent Gust Avrakotos leverde hem een Oscarnominatie op - de enige voor Charlie Wilson's War, hoewel alom op meer was gerekend.

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

Reagan

(Eugene Jarecki, 2011) Na Charlie Wilson's War maakt deze film de Amerikaanse-politiek-avond compleet. Sterke documentaire over Ronald Reagan (1911-2004), de man die het van B-filmacteur schopte tot president van de Verenigde Staten. Aan de hand van archiefbeelden en interviews probeert filmmaker Eugene Jarecki het beeld van Reagan als 'de ultieme Republikein' te nuanceren en komt daarbij een heel eind.

Nederland 2, 00.00-01.52 uur.

undefined

Meer over