Video opgedoken van Al-Qaida-training Nigeriaan

Van de Nigeriaan die op Eerste Kerstdag probeerde zichzelf op te blazen in een vlucht van Schiphol naar Detroit is een video opgedoken waarop te zien is hoe hij training krijgt in Jemen. Op de video oefent de 23-jarige Umar Farouk Abdulmutallab met leden van Al-Qaida.

AP

De video werd maandag uitgezonden door de Amerikaanse zender ABC World News. Op de video schieten de Nigeriaan en anderen op een jodenster en de letters UN, wat staat voor Verenigde Naties. Ook praat Abdulmutallab in het Arabisch over zijn terreurplannen.

Verder is te zien dat hij de koran leest. 'Allah heeft gezegd dat degenen die jou straffen gestraft moeten worden', zegt hij op de video.

Het artikel gaat verder na het filmpje.

]]>

Eerste Kerstdag

Abdulmutallab probeerde op Eerste Kerstdag een in zijn onderbroek verstopte bom tot ontploffing te brengen. De explosieven gingen niet af, maar Abdulmutallab liep wel brandwonden op en werd gearresteerd.

Volgens een medewerker van een Amerikaanse inlichtingendienst is de persoon op de video inderdaad Abdulmutallab. De inlichtingendiensten namen al aan dat de Nigeriaan training heeft gehad. Het is niet duidelijk wanneer de video is gemaakt.

Sinds zijn arrestatie werkt Abdulmutallab volgens de autoriteiten goed mee aan het onderzoek. Zo praat hij over zijn contacten in Jemen en heeft hij informatie gegeven over meerdere aanslagen die in het verleden zijn gepleegd.

Abdulmutallab (AP) Beeld
Abdulmutallab (AP)
Meer over