Vicepremier Thailand treedt af

Het Thaise leger is dinsdag ingezet om de politie te helpen bij het handhaven van de orde in de Thaise hoofdstad. Bij de gevechten tussen anti-regeringsdemonstranten en de politie, die Bangkok de hele dag teisterden, raakten meer dan 380 personen gewond.

Van onze redactie

Legerleider Anupong Paochinda ontkende geruchten dat een staatsgreep op handen was. Volgens hem had de politie gevraagd om hulp van het leger. 'Het volk moet niet in paniek raken', aldus de legerleider.'Militairen zullen geen coup plegen omdat dat niet goed is voor het land', zei hij tegen journalisten. Het leger heeft al 18 coups gepleegd sinds Thailand in 1932 een constitutionele monarchie werd.

Belangrijke rol
De gewelddadige onlusten hebben geleid tot het ontslag van vice-premier Chavalit Yongchaiyudh. Hij diende zijn ontslag in om de verantwoordelijkheid te nemen voor de onlusten tussen betogers en de politie 's morgens bij het parlementsgebouw. Chavalit was verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid en speelde naar verluidt een belangrijke rol bij de pogingen van de regering de al zes weken durende politieke crisis op te lossen.

De Thaise oproerpolitie leverde dinsdagmorgen slag met enkele duizenden betogers nadat die het parlementsgebouw hadden gebarricadeerd om de nieuwe premier te verhinderen zijn eerste beleidstoespraak te houden. De politie gebruikte traangas om de menigte te verspreiden. Pas na anderhalf uur vertraging kon premier Somchai de parlementszitting alsnog openen. De oppositionele Democratische Partij boycotte de bijeenkomst uit protest tegen het geweld dat tegen de betogers was gebruikt.

Terwijl Somchai zijn rede uitsprak, kwamen buiten het parlement opnieuw groepen demonstranten opzetten, sommigen gewapend met stokken en katapulten. De politie gebruikte weer traangas om hen te verwijderen. Na de toespraak zeiden parlementsleden dat ze bang waren om het gebouw te verlaten. Honderden wachtten in de lobby en keken naar de chaos buiten. ‘We worden belegerd’, aldus Kuthep Saikrajang, woordvoerder van de regeringspartij People’s Power Party.

Geweervuur
De betogers, verenigd in de People’s Alliance for Democracy, waren ’s nachts naar het parlementsgebouw opgetrokken vanuit het regeringscomplex dat zij sinds eind augustus bezet houden. Ze brachten versperringen van prikkeldraad en autobanden rond het gebouw aan om parlementsleden de toegang te versperren.

Verslaggevers zeiden geweervuur te hebben gehoord toen de politie na het aanbreken van de dag tegen de demonstranten begon op te treden, maar de politie zei uitsluitend traangas te hebben gebruikt. Ziekenhuismedewerkers zeiden dat zeker 65 mensen gewond zijn geraakt.

De oppositie heeft met massademonstraties gedaan gekregen dat de door hen verfoeide premier Thaksin Shinawatra door het leger werd afgezet. De partij van Thaksin won echter de verkiezingen. De eerste premier die vervolgens aantrad moest na nieuwe demonstraties het veld ruimen en de oppositie poogt nu ook zijn opvolger Somchat, een zwager van Thaksin, het regeren onmogelijk te maken.

(EPA) Beeld
(EPA)
Meer over