Vice-voorzitter AfD onder vuur na 'racistische' uitspraak over Boateng

De Duitse rechts-nationalistische partij AfD speelde zichzelf zondag in de kijker met een volgens velen racistische uitspraak van vicevoorzitter Alexander Gauland. 'Als voetballer kunnen mensen hem waarderen' zei hij over Jerome Boateng, de verdediger van de Duitse Mannschaft, 'Maar de mensen willen een Boateng niet als buurman.' Boateng heeft een Ghanese vader en een donkere huidskleur.

Sterre Lindhout
Jerome Boateng. Beeld afp
Jerome Boateng.Beeld afp

Gauland, bekend om zijn professorale voorkomen en uitbundige zijden dassen, deed de uitspraak in een interview met de Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung over Duitse identiteit, vluchtelingen en integratie.

'Gauland is een nare racist', twitterde SPD-Voorzitter Thomas Oppermann. Ook de CDU keurde Gaulands uitspraken nadrukkelijk af. 'Liever Boateng dan Gauland als buurman.' En natuurlijk sloten voetbalsupporters de verdediger collectief in de armen: 'Jerome, kom maar naast ons wonen', stond er op de spandoeken bij de oefenwedstrijd tussen Duitsland en Slowakije zondagavond. Boatengs club, Bayern München liet weten geschokt te zijn door de Gaulands woorden - logisch.

De felle politieke reacties zijn verrassender. Want de AfD in het algemeen en de 75-jarige Gauland in het bijzonder, staan bekend om dit type uitspraken.

De zinnen van de ex-CDU politicus zijn meestal opgebouwd uit onschuldige woorden. Maar de gezamenlijke betekenis van die woorden is vaak kwaadaardig, op een indirecte en suggestieve manier. Zo ook hier. Gauland spreekt ogenschijnlijk niet namens zichzelf, maar namens 'de mensen.' Ook heeft hij het over 'een Boateng', waarnaast men niet zou willen wonen. Allemaal heel vaag.

En Gauland zegt er ook niet bij waarom 'de mensen' dan niet naast 'een Boateng' zouden willen wonen. Toch is de boodschap, binnen de context van het debat over vluchtelingen en integratie, duidelijk: vanwege zijn huidkleur.

Alexander Gauland. Beeld epa
Alexander Gauland.Beeld epa
De Duitse verdediger Jerome Boateng. Beeld afp
De Duitse verdediger Jerome Boateng.Beeld afp

Boateng (27) is overigens in Berlijn geboren en getogen, hij is christelijk, heeft zijn middelbare school afgemaakt. Dus los van de racistische lading, koos Gauland ook nog eens een zeer onhandig voorbeeld.

Chocolade-repen

De omvang van de ontzetting heeft waarschijnlijk te maken met de timing. Want Gaulands uitspraak komt bovenop op een AfD-relletje dat de hele week al smeulde. Vanwege het EK voetbal bracht chocoladefabrikant Ferrero een speciale editie van de bekende Kinder-repen op de markt, met op de verpakking een speler van Die Mannschaft, met daarnaast een kind dat op hem lijkt, als hint naar een jongensdroom.

Ook Boateng en Gündogan, een Duitser met Turkse wortels, staan op die repen, geflankeerd door donkere kinderen. Op Facebook begonnen AfD-leden een protest tegen deze on-Duitse chocoladewikkels.

De ophef werd zondag zo groot, dat ook AfD-voorzitter Frauke Petry afstand nam van de uitspraak van Gauland. Ze schreef op Twitter dat Boateng 'een klasse speler is die terecht deel uitmaakt van het Duitse nationale elftal.'

Georg Meuthen, de andere vice-voorzitter, schaarde zich aan de zijde van Gauland. Daarmee tekent zich duidelijker dan voorheen een splitsing af in de partijtop van de AfD, waarin zich steeds duidelijker een machtsstrijd aftekent tussen Petry enerzijds en de twee mannelijke vicevoorzitters anderzijds.

null Beeld
Beeld
Meer over