Vice-premier Turkije mikt op verkiezingen

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken en leider van de de Partij van het Juiste Pad (DYP), Tansu Çiller, heeft zich vrijdag uitgesproken voor vervroegde verkiezingen....

AFP, AP, Reuter

ANKARA

Hun vertrek komt voort uit onvrede over de samenwerking met de Welzijnspartij. Volgens veel DYP-leden ondermijnt de coalitiepartner het seculiere karakter van de Turkse maatschappij. Hikmet Aydin heeft zich aangemeld als lid van de grootste oppositiepartij, de Moederlandpartij. Oud-minister van Volksgezondheid, Yildirim Aktuna, die eerder deze maand zijn kabinetspost al neerlegde, kondigde aan ook uit de partij te zullen treden.

Een nog grotere tegenslag voor de DYP was het ontslag van een van haar vice-voorzitters, Necmettin Cevheri. Cevheri heeft geen reden gegeven voor zijn besluit, maar volgens de Turkse pers had hij donderdag op een partijvergadering vergeefs geprobeerd Tansu Çiller, die tevens leider is van de DYP, over te halen de coalitie met de Welzijnspartij op te geven.

Vrijdag verklaarde Çiller dat de 'oplossing bij het volk ligt' en 'wij de weg naar de stembus moeten openen'. De minister verweet de Welzijnspartij van premier Erbakan de samenleving 'te ondermijnen' en 'te verdelen' tussen 'islamieten' en 'niet-islamieten'. Vice-voorzitter Mehmet Golhan zei dat 'voortzetting van de regering onder de huidige omstandigheden onmogelijk is'.

Mesut Yilmaz, de leider van de Moederlandpartij, bevestigde van zijn kant dat 'binnenkort een nieuwe regering zal worden geformeerd om de huidige coalitie te vervangen die door de Welzijnspartij wordt gedomineerd'. De Moederlandpartij vormde tot begin vorig jaar een coalitie met de DYP.

Animositeit tussen Çiller en Yilmaz, die elkaar het premierschap niet gunden, leidde in juni vorig jaar tot de verrassende coalitie met de Welzijnspartij. Daarmee kwam voor het eerst in de geschiedenis van de republiek Turkije een islamistische premier aan de macht.

De Welzijnspartij is sinds februari in een taai gevecht met het leger gewikkeld over het seculiere karakter van Turkije. De regering is daardoor vrijwel verlamd. Sinds 3 april heeft de ministerraad niet meer vergaderd. Een ministerraad die voor afgelopen donderdag op het programma stond, werd afgelast.

Dinsdag overleefde de regering-Erbakan een motie van wantrouwen met steun van zes afgevaardigden van een ultra-rechtse splinterpartij. Een dag later kondigde de hoofdofficier van justitie bij het Hof van Cassatie aan dat hij een procedure was begonnen met het doel dat het Constitutionele Hof de Welzijnspartij zal verbieden. Donderdag kondigde de Welzijnspartij aan een strafrechtelijke procedure te zullen aanspannen tegen de openbare aanklager Sivas.

Meer over