Via het dakraam de 'kluis' in

Examens lagen opgeslagen in een soort bezemkast met kluisdeur, het plafond bleek de zwakke schakel.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS BART DIRKS EN STERRE LINDHOUT

ROTTERDAM - De examendieven zijn waarschijnlijk via een dakraam binnengedrongen in de kluis van Ibn Ghaldoun. De drie jaar geleden verdwenen kluissleutel hadden ze niet eens nodig. 'Daarboven', zegt bestuursvoorzitter AyhanTonca woensdagmiddag, wijzend naar een reep baksteen op de eerste verdieping van de vwo-havo-locatie in Rotterdam Zuid. 'Ik heb zelf pas net gehoord hoe het zou zijn gegaan.'

De ruimte waar de examens werden bewaard, is een soort bezemkast met een forse kluisdeur en drie stenen muren. Maar ook met een verlaagd plafond, waardoor er een loze ruimte is van 20 centimeter tot het platte dak. 'Hoe het verder is gebeurd, moet je aan het Openbaar Ministerie vragen', zegt Tonca. Maar justitie zwijgt in het belang van het onderzoek.

Toch wordt iets meer van de toedracht duidelijk. Een van de drie verdachten, de 18-jarige havo-leerling Anass B., blijkt de zoon te zijn van Hassan B., natuurkundedocent op Ibn Ghaldoun. Voor de camera van EenVandaag zei hij, zijn gezicht afschermend met zijn armen, overtuigd te zijn van de onschuld van zijn zoon.

B. was tussen 2001 en mei 2008 de bestuursvoorzitter van Ibn Ghaldoun. In die tijd raakte de school in opspraak vanwege met subsidiegeld betaalde reisjes naar Mekka en waren de onderwijsresultaten mager. 'Wij zijn islamitisch ja, maar gewoon een Nederlandse school', luidde in 2006 de kop van een gepikeerd opiniestuk van Hassan B. in dagblad Trouw.

Op zijn LinkedIn-profiel meldt B. dat hij vader is van twee meisjes en zeven jongens: 'Moge Allah hen behoeden.' Bestuursvoorzitter Tonca heeft met B. gepraat. 'Dit is een ramp voor zijn familie. Hij moet nu als vader thuis zijn. Maar ik heb ook een zakelijke relatie met hem. Het is beter dat hij voorlopig niet als leraar op school komt.'

Verbazing is er over de enige vrouwelijke verdachte, de 18-jarige vwo-scholiere Saefe K. Schoolgenoten zien haar als een uitblinker, een meisje dat met vlag en wimpel zou slagen, ook zonder voorkennis uit gestolen examens.

'Ze waren superbang om te zakken', zegt Mohammed (15) uit vwo 3 over de twee jongens. 'Dat is de enige reden die ik kan bedenken dat sommige stommerds zoiets te doen.' Op de vraag hoe goed hij ze kent, zwijgt hij. 'Ja, ik weet wel wie het zijn, maar we hebben hier afgesproken dat we het niet zeggen. Ze hebben al genoeg problemen.'

Op het schoolplein heerst een ogenschijnlijke kalmte. Jongens uit de lagere klassen spelen een potje voetbal, een groep gehoofddoekte meisjes zit in de zon te lezen, praten en te sms'en. Enkele jongens buiten het hek willen wel praten, maar de onderlinge controle is streng. Wie 'te veel' zegt, wordt corrigerend aangestoten of richting schoolplein geduwd. Dan gaat het gesprek op fluistertoon verder in Arabisch of Turks.

Maandag begint op het Ibn Ghaldoun de ingewikkelde logistieke operatie van 24 opnieuw te maken examens in drie dagen. 'We houden ons aan de officiële tweede termijn', zegt Tonca. De leerlingen door het examen loodsen en de andere klassen door de proefwerkweek is zijn prioriteit, benadrukt hij.

Speculaties over de toekomst van de school schuift Tonca voor zich uit. 'Daarna zien we verder.'

undefined

Meer over