VET

Naam? Frituur De Gouden Saté.


Adres? Sint-Pietersplein 28, Gent, Oost-Vlaanderen.


Tijdstip? 9 december om 4.17 uur.


Hoe zitten we erbij? We staan. Gewoon op straat, waar op loopafstand van poppodium Vooruit dronken studenten vertellen over de cultstatus die eigenaar Julien de afgelopen decennia (!) vergaarde. Gezellig.


Bediening? Stefaan, de zoon van Julien, compenseert de afwezigheid van de grootmeester met verve. Hij grapt met zijn benevelde klandizie en poseert trots naast een artikel uit De Standaard van 30 september 2009, dat aan een witbetegeld muurtje boven de frituurpan hangt. Daarin wordt zijn vader 'de enige echte held van Gent' genoemd.


Is er wat te lezen? In de etalage hangt een A4tje met de boodschap dat Julien (72) het 'wat kalmer aan wil doen'. Dat kan verklaren waarom hij op dit tijdstip niet present is. Probleem: bij gebrek aan bekwame vervangers wordt de druk op het huidige team te groot. 'Daarom hebben wij besloten om op zondag een wekelijkse rustdag in te lassen.' Op het velletje met 'nieuwe openingsuren' staat achter zondag inderdaad: wekelijkse rustdag. Een andere uitgeknipte krantenkop: 'Frieten, da's altijd een beetje feest.'


Wat eten we? Frieten, want zo heten die dingen bij onze Zuiderburen, met stoofvlees.


Smaakt het? Een overvolle plastic bak waarin 'frieten' en stoofvlees om voorrang vechten; dit kan niet beter, om 4.17 's ochtends tenminste.


Prijs? 4,50 euro.


Komen we terug? We moeten wel. Al is het alleen maar om de volgende keer (overdag!) de echte Julien aan het werk te zien.


Cijfer? 8.


Meer over