Veteranen maken Polen wel excuus

Wat de Engelse overheid officieel nooit zal doen, doen de Engelse veteranen op initiatief van oud-brigademajoor Tony Hibbert vandaag wel: excuses aanbieden aan de Poolse parachutisten en een monument onthullen bij Driel....

De Polen werden na de Tweede Wereldoorlog door toenmalig legerleider generaal Browning als zondebok aangewezen voor zijn eigen falen bij de Slag om Arnhem in september 1944, zegt Hibbert. ‘Engeland heeft nog nooit zijn excuses aangeboden. Nergens voor. Daarvoor is het een veel te trots volk, maar wij maken daarop een uitzondering.’

Nederland heeft op 31 mei van dit jaar de Polen officieel gerehabiliteerd. Toen Hibbert hiervan hoorde, vond hij dat de Engelsen niet konden achterblijven. Hij zette een comité op en zamelde geld in. Het monument bij Driel wordt onthuld in het bijzijn van de Engelse ambassadeur; kolonel Reith, commandant van het parachutistenregiment van het Engelse leger; luitenant-generaal Blomjous, chef van het militaire huis van de Nederlandse koningin. Door de aanwezigheid van een afgevaardigde van het Engelse leger zal de Britse regering niet anders kunnen dan dit voorbeeld volgen, hoopt Hibbert.

Het is nog even de vraag welke woorden gastspreker majoor Brian Urquhart (oud-ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties) in zijn speech aan het excuus zal geven, maar Hibbert wil het onomwonden gezegd hebben: de Polen, ingezet op de vierde dag van de Slag om Arnhem, hebben helemaal niets verkeerd gedaan.

Aan de Poolse parachutistenbrigade, die in Engeland klaarstond om Polen te bevrijden, werd op die bewuste dag gevraagd hulp te bieden. Het werd een drama. ‘Zij werden bij Driel uit de lucht geschoten.’ De overgebleven manschappen hielpen de Engelsen van de 101 airborne- divisie, die vastzaten bij Oosterbeek, met bootjes de Rijn over. Na de oorlog werd de Poolse generaal-majoor Sosabowski door Browning ontslagen, waarschijnlijk wegens zijn kritiek op de hele operatie, en is voor zijn inzet nooit geëerd. Zijn achterkleinzoon onthult het monument.

Meer over