Veteraan in Indiase politiek herhaalt oud succesnummer

Lal Krishna Advani, een veteraan in de Indiase politiek, is dinsdag een rijtoer van ruim vijf weken door het land begonnen uit protest tegen de corruptie in het land. De 83-jarige oud-minister begon zijn tocht in een kar in het dorp Sitab Daria in de noordelijke deelstaat Bihar.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Mogelijk onderneemt Advani, een van de leiders van de hindoe-nationalistische partij BJP, zijn actie om zich in de parlementsverkiezingen van 2014 te kunnen opwerpen als kandidaat voor het premierschap. Van 2002 tot 2004 was hij al vicepremier.

Advani noemt zijn toernee een yatra, Sanskriet voor pelgrimstocht. Hij zal steden en dorpen aandoen om aanhangers toe te spreken. De afgelopen twintig jaar heeft hij minstens vijf yatra's gehouden. Meestal volbracht hij de tocht in een als traditionele kar versierde Toyota.

Grote ophef veroorzaakte Advani in 1990 met zijn eerste yatra. Daarmee trachtte hij de hindoes in India te mobiliseren voor de bouw van een tempel voor de hindoegod Ram in de stad Ayodhya. Daartoe zou de Babar-moskee moeten worden gesloopt.

De kwestie - en vooral Advani's yatra - leidde tot enorme spanningen tussen hindoes en moslims. De rondreizende BJP-leider liet een spoor van rellen en vernielingen achter zich.

De campagne leidde tot de doorbraak van kastegebonden partijpolitiek. Kort na de tocht van Advani boekte de BJP bij verkiezingen een grote zetelwinst. In 1992 bereikte de hindoe-nationalistische campagne een climax met de vernieling door een opgezweepte menigte BJP-aanhangers van de Babar-moskee.

Advani haakt dit keer aan op de campagne tegen corruptie van activist Anna Hazara (74), die met geweldloze methoden druk uitoefent op de regering. Hazara heeft grote populariteit verworven. Maar anders dan Hazara maakt Advani deel uit van het politiek establishment. Hij bekleedde sinds 1998 ministersposten en was van 2004 tot 2009 leider van de oppositie in het parlement.

Hoewel Advani eerder meedeelde niet in te zijn voor het leiderschap van zijn partij (en dus voor het premierschap), houden waarnemers er rekening mee dat de nieuwe yatra bedoeld is om zijn statuur als BJP-leider te vergroten. Andere kandidaten zijn de verbaal begaafde Sushma Swaraj, de huidige oppositieleidster in het parlement, en Narendra Modi, eerste minister van de deelstaat Gujarat.

undefined

Meer over