Veteraan De waard helpt Den Bosch aan Europese zege

Ongeveer zes weken geleden besloot Marco de Waard, tegen alle logica in, zijn basketbalcarrière in Den Bosch, bij EBBC, af te ronden....

Van onze basketbalmedewerker

's-HERTOGENBOSCH

Daaraan zal EBBC-coach Jos Wolfs gisteravond nog wel eens dankbaar teruggedacht hebben toen hij zag hoe Marco de Waard, op bijna onovertroffen wijze, voor zijn ploeg de wedstrijd tegen Achilleas Nicosia uit het vuur sleepte. De Waard tekende in de tweede helft voor vijf heel belangrijke driepunters en legde daarmee bijna solo de basis voor de 90-84 overwinning van de Bossche ploeg in de Eurocup-competitie.

Na de teleurstellende nederlaag tegen het Poolse Slask, een week eerder en de tegenvallende prestaties in de nationale competitie, een bevrijdende overwinning voor de regerende landskampioen die zo moeilijk op toeren komt dit seizoen.

Aanvankelijk ook in het duel tegen Nicosia. EBBC keek, in een slordig gespeelde eerste helft, na ruim tien minuten tegen een 23-36 achterstand aan. En omdat in die fase ook Riley Smith al een behoorlijke foutenlast (3 p's) had en Mike Vreeswijk aanvallend absoluut faalde (3 uit 11), wees niets op een Bossche opleving.

Die kwam wel, zij het moeizaam. Het was toen al Marco de Waard die de Bossche ploeg de weg wees, 48-45, en omdat ook Mike Vreeswijk plotseling wel de weg naar de ring wist te vinden, keerden uiteindelijk de kansen. In de slotfase, om precies te zijn, nadat de beste Amerikaan van Nicosia (Malcolm Lee, 31 punten) nog voor 74-74 had gezorgd.

Meer over