Vet eist in VS meer levens dan sigaret

Overgewicht in de Verenigde Staten neemt dermate grote proporties aan dat de aandoening volgend jaar even veel levens eist als roken....

In 2000 werd het aantal doden door roken in de VS geschat op 435 duizend (18,1 procent van het aantal sterfgevallen). Slecht eten gecombineerd met een inactief leven kwam uit op 400 duizend (16,6 procent). Ver daarna kwamen oorzaken als sterfte door bacterien virussen (onder meer griep), giftige stoffen (asbest) en verkeersongevallen. Deze categorieeisten jaarlijks minder dan 100 duizend levens.

Het aantal doden door roken is door de jaren heen redelijk constant, maar het aantal als gevolg van overgewicht neemt snel toe, zegt het CDC. Als de trend zo doorgaat, is in 2005 een half miljoen sterfgevallen hieraan toe te schrijven. 'Een ramp', zegt CDCdirecteur dr. Julie Gerberding.

Overgewicht in de VS is een snel groeiend probleem. Veel eten, gecombineerd met een zittende leefstijl, maakt de Amerikanen snel dikker. Volgens een schatting is 60 procent van de Amerikanen te dik of veel te dik. Dit kost de samenleving jaarlijks negen miljard dollar.

In Nederland neemt het aantal te zware personen ook toe, maar is roken als doodsoorzaak (15 procent), groter dan overgewicht en te weinig bewegen (12 procent), blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over 2002. Het RIVM waarschuwt dat ernstig overgewicht steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voorkomt.

Medicijnenfabrikant Sanofi maakte dinsdag voorlopige resultaten bekend van een nieuw medicijn, dat het gewicht bij te dikke mensen met een hoog cholesterolgehalte die een dieet volgen, na een jaar met gemiddeld 8,6 kilo dalen.

Meer over