'Vestig IT-bedrijven en showrooms in woonwijk'

Bedrijven in de IT-sector en autoshowrooms moeten in de woonwijken worden gevestigd. Dat stelt C.J. Pen in zijn proefschrift Wat beweegt bedrijven, waarop hij 13 juni promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen....

Pen vindt dat er zowel bij bedrijven als bij gemeenten veel moet veranderen. Bedrijven nemen te weinig tijd voor een verhuizing, een taak die vaak bij de al drukbezette directeur van een onderneming ligt. Daardoor nemen zij snel genoegen met een door gemeenten toegewezen plek.

Gemeenten hebben op hun beurt weinig zicht op de wensen van bedrijven. Ze stellen een terrein ter beschikking zonder te weten wat de wensen van de bedrijven zijn. Toch loopt zo'n terrein snel, vol omdat bedrijven geen andere keuze hebben. Veel bedrijven zitten daarom onnodig op zichtlocaties langs snelwegen.

Pen stelt voor dat gemeenten gaan bijhouden waar bedrijven vandaan komen en waar ze heen gaan. Bovendien moeten gemeenten minder energie in werving van nieuwe bedrijven steken, maar meer investeren in het al in de gemeente gevestigde bedrijfsleven.

Bedrijven moeten verplicht worden zich op een bepaalde plek te vestigen, meent Pen. IT-bedrijven en autobedrijven kunnen bijvoorbeeld best terug naar de woonwijken, licht hij toe. De consument zit tenslotte in de wijk en met een mooie showroom in of aan de rand van de woonwijk hoeft niks mis te zijn.

Meer over