Vestia in beroep tegen berisping accountant

Vestia gaat in beroep tegen de uitspraak van de accountantskamer tegen de accountants die de boeken controleerden ten tijde van het derivatendrama bij de corporatie. Ook de Autoriteit Financiële Markten en Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie stellen beroep in, zij het alleen tegen KPMG-accountant Marco Noorlander.

AMSTERDAM - De accountantskamer gaf Noorlander in augustus een berisping. De accountant kreeg eerder al een boete opgelegd door KPMG en is inmiddels niet meer actief als accountant.

Noorlander en accountant Piet Klop van Deloitte werd verweten dat zij de jaarverslagen van Vestia niet goed gecontroleerd hadden. Mede daardoor kon het gebeuren dat de woningcorporatie een miljardenberg aan rentederivaten opbouwde. Het risico en de omvang daarvan zouden niet duidelijk uit de boeken blijken. Klop werd in eerste aanleg vrijgesproken.

De woordvoerder van Vestia wil niet nader toelichten waarom de corporatie beroep instelt tegen Noorlander en Klop. De woordvoerder van de AFM laat weten dat zij vooral door procedeert om 'juridisch-technische redenen'. 'Het betekent niet dat we ontevreden zijn met de uitspraak, maar aangezien er meerdere partijen procederen, is het vaak verstandig toch in beroep te gaan zodat je eventueel daar weer je zaak kunt bepleiten. '

Het ligt voor de hand dat Vestia en de AFM bang waren dat Lakeman alleen beroep in zou stellen. Lakeman beschikt over weinig documentatie. In hoger beroep zou hij zonder ondersteunend bewijs van Vestia en de AFM weleens een nederlaag kunnen lijden tegen de duurbetaalde juristen van de accountants.

Lakeman is zelf ontevreden omdat de tuchtrechter heeft nagelaten te oordelen over de waardering van de derivaten. 'Dat is voor verdere claims wel erg belangrijk, bovendien blijken de derivaten een soort nieuwe bankenkanker die bij steeds meer bedrijven en overheidsinstellingen tot problemen leiden.' Er is volgens Lakeman veel onduidelijkheid over de manier waarop derivaten gerapporteerd moeten worden in jaarverslagen en hij hoopt dat de rechter daar in hoger beroep duidelijkheid over geeft.

undefined

Meer over