Verzwijgen methoden 'geen boze opzet de rechter van controle af te houden' Hof moet inkijkoperaties beoordelen

Komt de Utrechtse hasjsmokkelaar Bertus K. vrij omdat de politie weer opsporingsmethodes verzweeg? Die vraag zal de strafkamer van het gerechtshof in Amsterdam onder leiding van mr J....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Er bestaat een gerede kans dat K. de straf van vier jaar en de miljoen gulden boete ontloopt, die hij vrijdag voor het Amsterdamse hof hoorde eisen. De Utrechtse politie verzweeg aanvankelijk vier inkijkoperaties in loodsen van de bende. Het gevolg hiervan was dat mr Roelofs, de Utrechtse officier van justitie die het onderzoek leidde, vorig jaar voor de rechtbank niet de waarheid sprak toen hij verklaarde dat 'alle opsporingsmethodes in de diverse processen-verbaal zijn gemeld'.

Pas bij het hof kwamen de inkijkoperaties boven tafel. Dit gebeurde nadat de Utrechtse politie en justitie intern orde op zaken hadden gesteld. De eerste schade was toen al aangericht: als gevolg van het gerommel stelde het Amsterdamse hof in december vorig jaar de driekoppige leiding van de drugsbende van Henk R. op vrije voeten.

Ook hier waren inkijkoperaties eerst verzwegen en pas later aan de rechters gemeld. De vrijspraak was vernietigend voor de Utrechtse politie- en justitiefunctionarissen die het omvangrijke onderzoek hadden gedaan. 'Het hof is van oordeel dat de opsporingsambtenaren bewust het betreden van de loodsen hebben verzwegen met het doel de rechterlijke toetsing daarvan te frustreren', zo kapittelde de door vice-president Rutten-Roos voorgezeten strafkamer van het hof.

Ditmaal moet een andere strafkamer, onder leiding van vice-president Willems, een oordeel vellen over de ernst van het gerommel bij het Utrechtse opsporingsteam. De advocaten van Bertus K. en zijn vier handlangers vrezen dat Willems, die bekend staat als crimefighter, de handelwijze van het opsporingsteam het voordeel van de twijfel zal geven.

Dat deed de strafkamer van Willems ook bij de zaak tegen drugssmokkelaar Charles Zwolsman eerder dit jaar. Het hof accepteerde toen dat er achteraf proces-verbaal werd opgemaakt van de gehanteerde opsporingsmethoden. Willems oordeelde dat het onderzoeksteam niet de bedoeling had de controle van het hof op de opsporing onmogelijk te maken.

De procureur-generaal van het hof vindt dat dit ook in de zaak Bertus K. het geval is. Zij betoogde dat het verzwijgen van de inkijkoperaties 'niet was ingegeven door de boze opzet de rechter van controle af te houden'.

De inkijkoperaties waren volgens haar aanvankelijk niet gemeld, omdat het om werk ging van de CID, de Criminele Inlichtingendienst van de politie, bedoeld voor de 'sturing' van het onderzoek en niet voor de bewijsvoering tegen de verdachten.

De drugsbende van de 39-jarige Bertus K., bijgenaamd 'de koning van het Utrechtse woonwagenkamp', smokkelde enkele jaren hasj uit Marokko.

Op het moment dat de vijf leidende figuren werden gearresteerd, waren zij bezig een horeca-imperium op te bouwen, dat werd gefinancierd met de miljoenenwinst van de smokkel.

Daarvoor was een netwerk van firma's in binnen- en buitenland opgezet rond een moederbedrijf, geheten Dutch Business Trading. De bendefirma huurde zonder probleem allerlei professionele hulp, zoals een belastingadviseur van het gerenommeerde bureau Coopers en Lybrand, een accountant van KPMG, een register-accountant van het Utrechtse kantoor Flantua en een Zwolse advocaat.

Doel van de bende was zo'n dertig horecazaken aan te kopen die goed voor het witwassen van drugsgeld waren te gebruiken.

Op het moment van arrestatie hadden Bertus K. en zijn collega's al de Utrechtse gelegenheden Café Brussels, The Black Horse Bar en discotheek Shiva in bezit, alsmede het Hilversumse 'mediacafé' Wallstreet en het Friese hotel-restaurant Het Wapen van Lemsterland.

Meer over