Verzoening in Mostar en een heel land in de ban van het schaatsen: krankzinnig, en ook wel gewoon hoopvol

Hoop op verzoening tussen Kroaten en Bosniërs in de serie De Brug en hoop voor schaatsers in Bureau Sport.

null Beeld
Beeld

Nieuw jaar, nieuwe televisie. Gisteravond begon op NPO 2 de nieuwe documentaireserie De Brug, waarin Maite Vermeulen, journalist bij De Correspondent, en schrijver Frank Westerman op zoek gaan naar de verhalen bij beroemde bruggen en op welke manier ze twee tegengestelde werelden verbinden. Een goed idee, dat ook goed uitgewerkt bleek.

De Brug

Vermeulen en Westerman begonnen bij een brug in Mostar, in Bosnië-Herzegovina, met aan de ene kant katholieke Kroaten en aan de andere kant Bosnische moslims, verscheurd door de oorlog van 25 jaar geleden. Vermeulen en Westerman gingen ieder naar een kant en spraken met mensen van beide kanten van de brug. De oorlog is een generatie geleden, maar hij bleek nog volop aanwezig. Niet alleen in het straatbeeld, waar Westerman een voormalige Bosnische commandant sprak tussen de ruïnes van aan gort geschoten woningen, maar ook in de harten en hoofden van de inwoners, die het nog steeds niet eens zijn over welke partij nou die brug verwoestte tijdens de oorlog.

Treffend was een ontmoeting met twee lokale komieken, Iggy en Omar, die met humor proberen te verzoenen. Een van hen vertelde dat hij eens optrad in een Servisch theater. 'Ik maakte de grap dat ze mijn vader hadden gedood in de oorlog, wat waar is. Maar ik zei, bij wijze van grap, dat ik daardoor nu veel geld heb.' Na afloop, zei de jongen, kreeg hij applaus. Het had het ijs tussen hem en de Serven gebroken. Zoals Frank Westerman al eerder in deze aflevering van De Brug concludeerde: 'Het is aan de ene kant krankzinnig. En aan de andere kant ook wel gewoon hoopvol.'

Bureau Sport

Aansluitend begon, op NPO 3, een nieuw seizoen van Bureau Sport, waarin Erik Dijkstra en Frank Evenblij zich richten op de naderende Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. 'Wat een grote carrière heb jij toch gehad hè? Zullen we het even op een rijtje zetten?', vroeg Erik Dijkstra aan Sven Kramer, alsof hij niet een volwassen topsporter voor zich had, maar een kleuter die net geleerd had zijn veters te strikken.

Eenmaal weer aan dat theatrale toontje gewend, bleek Bureau Sport als vanouds leuk en ontwapenend. Met bijvoorbeeld Guus Hiddink die met een heel gek hoog stemmetje legendarisch schaatscommentaar nadeed: 'Oh jongen, wat ben je nou toch aan het doen Hilbert van der Duim? Rijd nou toch door!' Of een portret van de paralympische snowboarder Bibian Mentel, die in ondergoed voor een spiegel stond en kwetsbaar, maar trots vertelde over haar prothese, 'een heel stoer been'. Verder was het vooral schaatsen dit, Mark Tuitert dat, schaatsen zus, Ireen Wüst zo, schaatsen voor en Kjeld Nuis na. Dat zal straks in februari, als de Spelen beginnen, niet veel anders zijn. Een heel land in de ban van een paar mannen en vrouwen die wat rondjes maken op een ijsbaan. Krankzinnig. En aan de andere kant ook wel gewoon hoopvol.

Meer over