Verzoek om arrestatiebevel topman Samsung

De speciale aanklager van Zuid-Korea heeft maandag om een arrestatiebevel van de topman van Samsung Jay Y. Lee gevraagd. Hij wordt verdacht van omkoping, verduistering en betrokkenheid in een groot corruptieschandaal dat de positie van president Park Geun-hye doet wankelen.

De speciale aanklager van Zuid-Korea heeft maandag om een arrestatiebevel van de topman van Samsung Jay Y. Lee gevraagd. Beeld getty
De speciale aanklager van Zuid-Korea heeft maandag om een arrestatiebevel van de topman van Samsung Jay Y. Lee gevraagd.Beeld getty

De aanklager zei dat Lee steekpenningen van totaal ruim 36 miljoen dollar heeft betaald aan een vriendin van Park, Choi Soon-sil.

Lee zou topbestuurders van Samsung onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren die werden gerund door de vertrouweling van president Park. De 48-jarige topman zou daar volgens The Korea Herald politieke en zakelijke gunsten voor terug hebben gekregen.

Meebeslissen

Half december ontnam het parlement president Park Geun-hye de macht, omdat die haar oude vriendin Choi in het geniep had laten meebeslissen over staatszaken. Ook zouden de twee hebben samengespannen om bedrijven te dwingen miljoenen te 'doneren' aan twee vage stichtingen. Het Constitutioneel Hof bekijkt nu of die beslissing van het parlement legitiem was. Zo ja, dan volgen binnen twee maanden verkiezingen.

Meer over