Verzekeraar vergoedt kosten afslankcursus

Zorgverzekeraar VGZ zoekt honderd te dikke mensen met suikerziekte om deel te nemen aan een vijftien maanden durend programma om af te vallen....

Het is de eerste keer dat een zorgverzekeraar een cursus onder deze voorwaarden aanbiedt. 'De cursus kost 2200 euro', zegt Henk de Beer van VGZ. 'Veel mensen hebben dat er niet voor over. We hebben gezocht naar een bijdrage die geen drempel is voor deelname. We kwamen uit op ruim dertig euro per maand, vergelijkbaar met wat een sportschool kost.'

De zorgverzekeraar hoopt uit de kosten te komen. De deelnemers die hun leefpatroon aanpassen, zullen minder medicijnen (insuline) gebruiken, minder dokters bezoeken en minder vaak naar het ziekenhuis hoeven.

Alleen de te dikke mensen met een BMI (Body Mass Index) boven de 30 komen in aanmerking voor de cursus. Bovendien moeten ze medicijnen tegen suikerziekte gebruiken, anders valt er voor VGZ niets te verdienen. Ze mogen niet zo dik zijn dat ze zichzelf niet meer kunnen verplaatsen.

Deze week is de brief uitgegaan naar de huisartsen en diabetesverpleegkundigen in de regio Tilburg, waar VGZ veel verzekerden heeft. Eind mei moeten er zo'n honderd gemotiveerde belangstellenden zijn die willen meedoen aan de langdurige cursus.

De eerste vijftien weken is er wekelijks een bijeenkomst in Tilburg van drie uur in groepen van twaalf. De deelnemers gaan een uurtje sporten en worden bijgepraat door diëtisten en een psycholoog.

Ze krijgen ook opdrachten mee naar huis. 'De cursus gaat niet over diëten', zegt De Beer. 'Diëten hebben alleen tijdelijk effect. We willen dat ze hun manier van leven gaan veranderen.'

Na vijftien weken ontmoeten de deelnemers elkaar eenmaal per drie weken. In deze fase krijgen de bijeenkomsten meer het karakter van een lotgenotencontact.

Om de 495 euro terug te krijgen, mag er hooguit 10 procent van de bijeenkomsten worden verzuimd. Het gewicht moet na vijftien maanden met ten minste 7,5 procent zijn gedaald.

Meer over