NieuwsSuriname

Verwarring rondom vervolg zaak Bouterse: tekende advocaat wel of geen verzet aan?

De Surinaamse president Desi Bouterse, die vrijdag is veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden, gaat dat vonnis voorlopig niet aanvechten. Dat heeft zijn advocaat Irwin Kanhai gezegd. Kort daarop sprak hij zichzelf tegen en zei Kanhai dat er wél verzet is aangetekend.

Desi Bouterse, president van Suriname. Beeld REUTERS
Desi Bouterse, president van Suriname.Beeld REUTERS

‘Juridisch was ik van plan verzet aan te tekenen, maar mijn cliënt heeft gezegd dat ik niks meer moet doen in deze zaak. Hij zal zijn redenen daarvoor hebben', zo legt Kanhai zijn veranderde standpunt uit.

Volgens de website Starnieuws is dat niet het hele verhaal. Kanhai zou wel degelijk beroep hebben aangetekend. ‘Het was een strategie van ons om niet gelijk te zeggen dat er verzet is aangetekend’, aldus de advocaat, die direct na het vonnis al tegen ANP zei dat hij in beroep wilde gaan, maar dat Bouterse daar bezwaar tegen zou hebben. ‘Ik heb niet gelogen, want een kantoorgenoot heeft het ingediend', aldus Kanhai tegen Starnieuws.

Officieel hebben Bouterse en zijn advocaat nog tot 13 december de tijd om verzet aan te tekenen, mocht dat nog niet zijn gebeurd. Hoger beroep, waarbij een hogere rechter zich buigt over de zaak, is voor hem niet mogelijk omdat hij bij verstek is veroordeeld. Bouterse is de afgelopen twaalf jaar bij geen enkele zitting van de krijgsraad aanwezig geweest.

Als Bouterse verzet zou aantekenen, heeft de krijgsraad twee maanden de tijd om de zaak opnieuw te behandelen en een nieuw of hetzelfde vonnis uit te spreken. De president zou dan wel minimaal een keer moeten verschijnen op de zitting.

Afgezien van verzet aantekenen zijn er geen andere rechtsmiddelen meer om het vonnis aan te vechten. Andere opties die daarna in beeld zouden kunnen komen zijn amnestie of gratie. In Suriname ligt sinds 2012 een amnestiewet die door het parlement is aangenomen, maar niet door de krijgsraad. Als die wet er komt, kan Bouterse als president theoretisch in aanmerking komen voor gratie.

Bouterse werd veroordeeld vanwege medeplichtigheid aan de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982.

LEES MEER:

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft ook na zijn veroordeling nog veel aanhangers in Paramaribo. ‘Voor mij is en blijft hij de president. Ik denk dat hij in 1982 deed wat hij moest doen.’

De krijgsraad veroordeelde Bouterse tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden.

Meer over