Verwarring over staatsgreep Guinée

Staatsgreep kwam kort na overlijden van zieke president Lansana Conté...

AMSTERDAM Muitende militairen in Guinée hebben dinsdag geprobeerd de macht over te nemen, enkele uren na het overlijden van de zieke president, Lansana Conté. De regering werd ontbonden en de grondwet buiten werking gesteld. In de plaats moet een ‘raadplegende raad’ van burgers en militairen komen.

De mededeling, op de radio, over de machtsovername kwam van kapitein Moussa Dadis Camara. Maar premier Ahmed Tidiane Souaré verzekerde kort daarna dat zijn regering nog aan de macht is. Even later werden tanks in de straten van de Conakry gesignaleerd.

Het was onduidelijk of het hier ging om militairen die de regering steunden of haar juist omver wilden werpen. Ook legerleider Diarra Camara bestreed dat de coup geslaagd was. ‘Ik denk dat ze in de minderheid zijn’, zei de generaal over de jonge officieren die een greep naar de macht deden.

Volgens hun woordvoerder, kapitein Camara, was het ingrijpen nodig omdat de staatsinstituten ‘niet bij machte waren om de crises aan te pakken waarmee het land is geconfronteerd.’

Conté kwam zelf in 1984 via een staatsgreep aan de macht. Zijn politieke loyaliteit lag bij de strijdkrachten. Met het instellen van de zogeheten Nationale Raad voor Ontwikkeling en Democratie is in Guinée meteen een verbod afgekondigd op alle politieke en vakbondsactiviteiten.

Meer over