Verwarrende Belg wint Leids Cabaret Festival

De Vlaming Jeroen Leenders heeft zaterdagavond het Leids Cabaret Festival gewonnen. De publieksprijs ging naar Emilio Guzman, de jongere broer van Javier....

Van onze medewerker Merijn Henfling

Leiden Het 32ste Leids Cabaret Festival is een bijzonder sterke editie. In de finale staan drie cabaretiers die verder gaan dan losse grappen maken. Ze vertellen allen een verhaal met een kop en staart, durven zich kwetsbaar op te stellen en komen onverwacht uit de hoek.

Belgen doen het traditiegetrouw goed op Nederlandse festivals. Dit keer staan er twee Vlamingen en een Nederlander in de finale. Het optreden van de Nederlander Emilio Guzman ontlokt bij presentator Thomas van Luyn (van Mike & Thomas) de volgende opmerking: ‘Enorm fijn dat er nu iemand komt die we wel kunnen verstaan. Ik wil de jury niet beïnvloeden, maar één Wim Helsen is wel genoeg’.

De jury laat zich niets vertellen en verkiest Jeroen Leenders (31) uit Gent tot winnaar. De cabaretier verbluft met zijn vlijmscherpe statements in combinatie met een achteloze presentatie. ‘Een performer pur sang’, aldus de jury. Volstrekt nonchalant begint hij zijn optreden door losjes uit te leggen waarom België toch eigenlijk zo’n raar land is.

Dan gaat hij verder: in het Westen proberen we niet zo lang mogelijk te leven, stelt Leenders, maar doen we ons best om zo lang mogelijk niet dood te gaan. We willen elk risico uitsluiten. Volgens de Vlaming zouden we een voorbeeld mogen nemen aan culturen waar de levenshouding meer ‘c’est la vie’ is.

Daarna bespreekt hij grote thema’s, zoals de Arabische wereld, terrorisme en kindersterfte. Telkens zoomt hij in op het niveau van het individu, waarmee hij wereldproblemen op een prettige en verwarrende manier relativeert.

Juist door zijn naïeve kijk en vrolijke, losse presentatie pikt het publiek veel van Leenders en gaat het mee in zijn harde grappen.

‘Terrorisme nivelleert hij tot ronduit lastig, als je daar wekelijks mee geconfronteerd wordt’, verklaart theatermaakster Colette Notenboom namens de jury.

Op vergelijkbare hoogte staat de winnaar van de publieksprijs: Emilio Guzman (29). Hij is actief bij Comedytrain en is van huis uit stand-upper. Zijn voorstelling is het meest theatraal van de drie finalisten: doordacht, persoonlijk en met een duidelijke rode draad. Hij is een publiekslieveling, zonder door z’n knieën te gaan. Vermoedelijk is hij binnen afzienbare tijd net zo populair zijn als zijn oudere broer Javier.

Guzman verbindt maatschappelijke thema’s met persoonlijk verhalen over zijn jeugd, het ongelukkige huwelijk van zijn ouders en de zoektocht naar een nieuwe man voor zijn moeder. Hij brengt poëzie in zijn optreden door Leo Vroman als voorbeeld te stellen, de dichter die al 75 jaar verliefd is op dezelfde vrouw.

Guzman is de meest geëngageerde cabaretier van de drie, met teksten over de Nederlandse politiek en maatschappelijke ongenoegens. De jury: ‘Zijn observaties zijn intelligent. Zijn ergernissen oprecht. Fijn om iemand te zien, die de situatie in Nederland niet uit het oog verliest. En zich daaraan durft te storen op een podium, zonder belerend te zijn.’

De Vlaming Bart Cannaerts wint uiteindelijk de derde prijs met een voorstelling over maatschappelijke codes, eigenaardigheden van Nederlanders en taalfouten. De jury: ‘Hij weet hoe hij het publiek moet bespelen’.

Meer over