'Vervanging F-16 kan jaren later'

LEIDEN (ANP) - Het is niet nodig volgend jaar al te besluiten over de aanschaf van het nieuwe gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF), omdat de oude F-16-toestellen nog jaren meekunnen. Dat schrijft Bert Kreemers in zijn proefschrift Hete hangijzers, waarop hij dinsdag hoopt te promoveren aan de Universiteit Leiden.

De eerste F-16-toestellen die nu dienst doen naderen volgens Kreemers het einde van hun levensduur tussen 2020 en 2025. ,,De vervanging van de F-16 hoeft dan ook niet te beginnen in 2014 maar jaren later, na 2020.''

Het kabinet wil in 2010 een besluit nemen over de opvolging van de F-16, maar de te nemen tussenstappen zorgen al voor veel discussie in de coalitie. De PvdA vroeg onlangs nog om meer informatie van Defensie.

De SP in de Tweede Kamer wil een parlementair onderzoek naar de vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen. Volgens SP-Kamerlid Krista van Velzen goochelt Defensie met de cijfers over de vlieguren en de levensduur van de F-16's. De belastingbetaler is daarvan volgens haar de dupe. ,,Waarom zouden we honderden miljoenen steken in de aanschaf van tientallen peperdure jachtvliegtuigen terwijl de oude nog niet aan vervanging toe zijn?'', aldus Van Velzen.

Meer over