Vertrouweling Poetin en militaire leverancier op zwarte lijst gezet

De Europese Unie heeft vandaag een nieuwe ronde sancties tegen Rusland aangekondigd vanwege de omstreden rol die het speelt in Oekraïne. De sancties bevatten verdere beperkingen op de financiering van Russische staatsbedrijven en de bevriezing van tegoeden van enkele toonaangevende Russische politici.

Redactie
De uitgesproken nationalist Vladimir Zhirinovsky is aan de sanctielijst toegevoegd. Beeld getty
De uitgesproken nationalist Vladimir Zhirinovsky is aan de sanctielijst toegevoegd.Beeld getty

De strafmaatregelen zijn met name gericht tegen grote energiebedrijven in het land, zoals Rosneft, Transneft en Gazprom. De EU wil het voor deze bedrijven lastig maken geld op de Europese kapitaalmarkten op te halen.

Ook Russische banken en defensiebedrijven worden getroffen door de sancties. Verder zijn er 24 personen toegevoegd aan de zwarte lijst. Wie op die lijst staat mag niet naar de EU reizen. Hun tegoeden bij Europese banken worden bevroren.

Zwarte lijst
Op de lijst staan onder meer Igor Lebedev en andere vertegenwoordigers van het Russische parlement. Ook separatistische leiders in Oost-Oekraïne, zoals de uitgesproken nationalist Vladimir Zhirinovsky, zijn aan de lijst toegevoegd.

Een opvallende naam op de lijst is Sergej Chemezov, een oude vertrouweling van Vlademir Poetin uit de tijd dat hij voor de inlichtingendienst KGB werkte. Hij is de voorzitter van Rostec, een invloedrijke leverancier van militaire producten. Vorige week kondigde het Nederlandse kabinet aan dat het onderzoek gaat doen naar Rostec omdat er aanwijzingen zijn dat het bedrijf, dat gevestigd is op de Zuidas, BUK-luchtdoelraketten aan Rusland heeft geleverd. Dit type raket is mogelijk ingezet bij het neerhalen van vlucht MH17.

Sancties mogelijk opgeheven
Details over de nieuwe sancties zullen later vandaag naar buiten komen. De EU en de Verenigde Staten voeren de druk op Moskou verder op na inlijving van de Krim en de steun aan separatisten in Oost-Oekraïne. Laatste wordt door Rusland ontkend. Als Moskou zich houdt aan het fragiele vredesplan dat nu op tafel ligt en het staakt-het-vuren in acht neemt, dan kunnen sommige of zelfs alle sancties binnen een week opgeheven worden, zo kondigden de EU en de VS aan.

Sergei Chemezov, directeur van Rostec, die mogelijk BUK-raketsystemen aan Rusland levert. Beeld reuters
Sergei Chemezov, directeur van Rostec, die mogelijk BUK-raketsystemen aan Rusland levert.Beeld reuters
Meer over