Vertrouwd asbakje gaat nu al niet meer open

Het leven van de niet-rokers in de trein wordt met de dag amusanter. Elke dag blijkt dat rokende forensen – de NS vervoert er dagelijks 300 duizend – moeite hebben met hun verslaving....

Theo Nijenhuis

Officieel zouden rokers tot 1 januari moeten kunnen doordampen, maar de NS kan onmogelijk de duizenden asbakken in zijn 2500 treinstellen op oudejaarsdag dichtlassen of verwijderen. Ongeveer 10 procent van de treinen is bij de laatste onderhoudsbeurt al onder handen genomen en voorzien van de stickertekst Let op: rookvrije trein.

Dat staat op de balkondeuren en leidt tot bezorgde, soms zelfs verontwaardigde blikken bij instappers. Zichtbaar is de opluchting als ze in de stoelleuningen toch asbakken ontwaren.

De roker ploft neer bij zijn vertrouwde bakje, steekt een sigaret op om na twee trekjes de as af te tippen. Blijkt dat de asbak niet opengaat. Met twee minieme popnageltjes is elk dekseltje vastgeklonken.

Eerst is er de verbazing, dan volgen de vrolijke blikken van medepassagiers en de scène met de haastige aftocht naar het afvalemmertje op het treinbalkon. Of naar de dichtstbijzijnde wc.

De pakweg vierduizend wc's in de treinen – tot de Operatie Niet-Roken waren het bepaald impopulaire verblijfplaatsen – kennen in rookvrije treinen een hoge bezettingsgraad. Er is soms sprake van filevorming voor het deurtje, tot ontzetting van de wachtenden.

De Consumentenbond heeft eens uitgerekend dat rokers elf trekjes nemen van een sigaret. Het kost ze ongeveer een minuut voor de sigaret is gedegradeerd tot peuk. Maar je zal met een overvolle blaas moeten wachten op een pijproker.

Meer over