Vertrekkende Tóth plaatst Content in de etalage

Sylvia Tóth stapt binnen afzienbare termijn op als bestuursvoorzitter van uitzendbureau Content. Zodra Content een geschikte overname-kandidaat vindt of bij een groter uitzendbureau kan aanhaken, treedt Tóth terug....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Zowel eten als gegeten worden behoort tot de mogelijkheden, onthulde Tóth donderdag in een interview met NRC Handelsblad. 'Als het maar toegevoegde waarde heeft voor Content en we onze eigen identiteit kunnen behouden.'

Tóth is in gesprek met een groot aantal verschillende kandidaten in binnen- en buitenland. 'Er zijn zoveel gesprekken gaande dat ik me niet voor kan stellen dat er niets uitkomt', aldus Tóth. Schaalvergroting in de uitzendbranche is aan de orde van de dag. Meedoen is onontkoombaar voor een middelgrote speler als Content dat al jarenlang wordt afgeschilderd als te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet.

Sinds vorige maand bekend werd dat Content over heel 1997 een winstgroei van slechts 4 procent verwacht, nam die druk alleen maar toe. Elders in de branche worden immers spectaculaire winstgroeicijfers gemeld van 20 tot 30 procent. Tóth trekt zich de teleurstellende cijfers bijzonder aan. 'Het voelt als een knal voor mijn kop', zei ze daags na de publikatie van de cijfers. Maar dat iedereen nu over Content heen valt, vindt ze zwaar overdreven. 'Het is de eerste keer in elf jaar tijd dat we onze verwachtingen niet kunnen nakomen. Ik moet nog zien of andere uitzendbureaus op de beurs hun verwachtingen kunnen blijven waarmaken.'

Toch komt de bekendmaking van Tóth, de enige vrouwelijke bestuursvoorzitter van een Nederlandse beursgenoteerde onderneming, als een verrassing. Vorig jaar zei ze nog 'langdurig' verbonden te willen blijven aan Content waarvan ze al 25 jaar het visite-kaartje is. Nu luidt het dat 'elke organisatie na 25 jaar aan een nieuwe leiding toe is'.

Maar eerst wil de vrouw die als eerste een uitzendbureau naar de beurs bracht, Content strategisch herpositioneren. Financieel directeur C. Gerlach waarschuwde gisteren dat dat nog best 'enkele jaren' kan duren. Na haar vertrek als bestuursvoorzitter blijft Tóth als commissaris en grootaandeelhouder (nog altijd 15 procent) aan het bedrijf verbonden.

Tóth maakt er geen geheim van al lange tijd op zoek te zijn naar geschikte overnamekandidaten en dat heel wat besprekingen zijn afgeketst. Onlangs nog trok een Amerikaans bedrijf waarmee Content in gesprek was, zich terug. Het betreffende bedrijf zou toch liever zelfstandig zijn. Meestal lopen de gesprekken echter dood omdat de overname-kandidaten qua bedrijfscultuur niet goed bij Content zouden passen.

Content, qua omvang nummer zeven op de Nederlandse markt, is vooral sterk in de administratieve hoek. Vorig jaar werd een winst geboekt van 17,8 miljoen gulden op een omzet van 380 miljoen gulden.

Meer over