AnalyseAir France

Vertrek topman Janaillac bewijst hoe verziekt het sociaal klimaat bij Air France is

Om half zeven 's avonds spreekt Jean-Marc Janaillac de pers toe. Beeld Reuters
Om half zeven 's avonds spreekt Jean-Marc Janaillac de pers toe.Beeld Reuters

De vakbonden bij Air France beschouwen het vertrek van topman Jean-Marc Janaillac als een grote overwinning. De Franse regering prijst de moed van Janaillac en doet een beroep op de verantwoordelijkheidszin van alle partijen. Volgens de zakenkrant Les Echos breekt voor Air France een turbulente tijd aan.

In het loonconflict tussen Air France en de vakbonden is sinds februari al dertien dagen gestaakt. ‘Terwijl die staking al 300 miljoen euro heeft gekost en het imago van de maatschappij heeft bedorven, vindt Air France zich terug zonder commandant aan boord op een kritiek moment in zijn bestaan. Laten we hopen dat zij een crash weet te vermijden’, aldus Les Echos.

De handdoek in de ring

Janaillac trad in 2016 aan, nadat zijn voorganger De Juniac de handdoek in de ring had gegooid na een lange reeks aanvaringen met de vakbonden. Het vertrek van Janaillac laat eens te meer zien hoe verziekt het sociaal klimaat bij Air France is. ‘Deze stemming is de vertaling van een malaise, zij vraagt om een diepgaande transformatie’, zei Janaillac.

Het zakenblad Challenges spreekt van een bittere nederlaag die verder gaat dan Air France. Het blad stelt zich de vraag of Frankrijk wel te hervormen is en of president Macron uiteindelijk een soortgelijk lot als Janaillac beschoren is.

De vakbonden jubelen over de verloren gok van de Air France-topman. ‘Deze uitslag is een grote genoegdoening voor ons, zelfs al keurden we de procedure af’, zei Christophe Campestre van de pilotenbond Spaf. ‘De uitslag geeft ons weer legitimiteit, precies het tegenovergestelde van wat de directie wilde bereiken.’

Grote overwinning

Joël Le Jannic van de vakbond Sud Aerien Air France heeft het over een ‘grote overwinning’. En: ‘Janaillac krijgt wat hij verdient. Vanaf het begin luistert hij niet naar de werknemers en draait hij in een kringetje rond.’ Le Jannic ziet de strijd bij Air France in breder maatschappelijk verband. ‘De werknemers willen iets terugkrijgen voor hun inspanningen. Ze hebben er genoeg van dat hun salarissen niet verhoogd worden, terwijl de rijkdommen zich opstapelen. We moeten ophouden met deze samenleving van twee snelheden’, aldus Le Jannic.

De gematigde vakbond CFDT betreurt de uitslag. Het vertrek van Janaillac ‘luidt een moeilijke periode in voor onze maatschappij en een ernstige bestuurscrisis’, aldus een woordvoerder van de CFDT, die wijst op de grote concurrentie in de luchtvaartsector.

Ondanks het vertrek van Janaillac zijn de bonden nog altijd van plan op 7 en 8 mei opnieuw te staken.

Meer over