NIEUWS50PLUS

Vertrek partijleider Krol dreigt bij doorruziënd 50Plus

Stapt Henk Krol op bij 50Plus? Al bijna een week weigert de normaal zo opgeruimde Krol duidelijkheid te scheppen over zijn positie binnen de ruziënde ouderenpartij. Een scheuring dreigt.

Henk Krol (50Plus) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Henk Krol (50Plus) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Als een van de weinige partijprominenten bleef Krol tijdens de interne crisis achter voorzitter Geert Dales staan. Sinds Dales zondag aankondigde dat hij binnenkort opstapt, hangt ook het vertrek van Krol, al bijna een decennium het uithangbord van 50Plus, als een zwaard van Damocles boven de partij.

Zondag naar buiten

Inmiddels zegt Krol eruit te zijn. Toch wil hij zijn beslissing nog niet met het grote publiek delen. ‘De komende twee dagen ga ik eerst alle betrokkenen persoonlijk op de hoogte stellen.’ Zondag treedt hij naar buiten met een ‘mooi plan’, dat ‘iedereen positief gaat verrassen’. Dales zou er niet bij betrokken zijn.

Zijn partijgenoten zijn niet gerust op een goede afloop. Binnenskamers lopen de spanningen op over Krols weigering duidelijkheid te verschaffen aan zijn politiek naasten. Een intern bericht dat Krol blij is om te blijven is volgens een ingewijde voorbarig. De mogelijkheid van zijn vertrek wordt hardop besproken. ‘Er zijn scenario’s denkbaar met en zonder Henk Krol’, zegt George Lernhout, aanvoerder van de provinciale voorzitters.

Dat Krol donderdag in De Telegraaf ondanks een afgesproken mediastilte uithaalde naar zijn fractiegenoten, wordt gezien als veeg teken. ‘Onze leden maken de dienst uit, niet onze Kamerleden’, zei Krol. ‘En zeker niet drie Kamerleden die samen slechts 60.000 voorkeursstemmen hadden.’ Eerder schrapte hij al elke verwijzing naar 50Plus uit zijn profiel op Twitter.

‘Totale verwoesting’

Ook bestuurlijk bevindt de partij zich nog steeds in niemandsland. Dales kondigde weliswaar zijn vertrek aan, maar wil wel blijven zitten tot een nieuw bestuur is gekozen. Een poging van een groep provinciale voorzitters om Dales direct af te zetten en zelf tot een interimbestuur te komen mislukte.

In een zaaltje in Amersfoort kwamen de voorzitters en Kamerlid Corrie van Brenk donderdag tot een nieuwe oplossing. Een speciale commissie zou moeten worden opgericht om toezicht te houden op het demissionaire bestuur van Dales. Een brief van die strekking ging vervolgens vrijdag naar de scheidend voorzitter - met daaronder ook de handtekening van Krol.

Dales legde de eisen onmiddellijk naast zich neer. Hij dreigt de volgens hem ‘tienduizenden euro’s’ imago- en andere schade die 50Plus en hijzelf door de crisis hebben opgelopen te verhalen op de opstandige voorzitters.

Dales voorspelt de ‘totale verwoesting van 50Plus’ als gevolg van de hevige crisis. ‘Ik acht het waarschijnlijk dat de partij over enkele weken niet meer bestaat.’

Vertrek Dales

Zondag kondigde Geert Dales zijn vertrek aan als voorzitter van 50Plus. Als belangrijkste reden voor zijn vertrek noemt Dales (68) een belofte die hij deed aan zijn echtgenoot na te zijn hersteld van een zware depressie. Dales zou ‘voor altijd het zonnetje in huis zijn’. ‘Die belofte kwam ik niet meer na.’

Reconstructie crisis

Onder de in 2018 gekozen Dales leek het er even op dat 50Plus volwassen was geworden na jaren vol intriges en conflicten. Maar vorige ontplofte de boel weer, en hoe. Tweede Kamerleden en partijprominenten verdenken Dales van schimmige machtsspelletjes. En die beticht anderen weer van matennaaierij.

Meer over