Vertrek langstzittende commissaris, na 37 jaar

AMSTERDAM - De langstzittende commissaris van Nederland houdt ermee op. Alexander van Puijenbroek (64) stelt na 37 jaar en tien termijnen bij de komende aandeelhoudersvergadering zijn zetel in de raad van commissarissen van de Telegraaf Media Groep (TMG) ter beschikking.

De Brabantse textielfamilie blijft als grootaandeelhouder sinds jaar en dag wel de vinger aan de pols houden bij de uitgever van de grootste krant van Nederland. Zoon Guus van Puijenbroek (36) volgt zijn vader op als TMG-commissaris.

Het vertrek van Van Puijenbroek, die vorig jaar nog werd herbenoemd voor een termijn tot 2015, werd vrijdag door TMG gemeld in een persbericht. Volgens het mediabedrijf treedt hij op eigen verzoek terug. Van Puijenbroek was al sinds 1975 lid van de raad van commissarissen. Eind vorig jaar werd hij als president-commissaris opgevolgd door oud-Essent-topman Michiel Boersma. Van Puijenbroek ging toen verder als vicevoorzitter.

Een jaar geleden kreeg TMG met Herman van Campenhout al een nieuwe topman. Hij presenteerde onlangs de langverwachte nieuwe strategie van het bedrijf. Die moet de uitgever van de grootste krant van Nederland - tevens de eigenaar van onder meer GeenStijl en Hyves - de komende jaren omvormen tot een 'crossmediaal' bedrijf dat zich vooral richt op online. De combinatie van Boersma als opvolger en de nieuwe strategie van de nieuwe topman is voor Alexander van Puijenbroek het sein het stokje over te geven aan de volgende generatie.

Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in vervulling. De belangenbehartiger van de particuliere beleggers informeerde jaarlijks of het niet eens tijd werd dat Van Puijenbroek plaats maakte voor een ander. Volgens de regels voor goed ondernemingsbestuur zou een commissaris na drie termijnen van vier jaar terug moeten treden. TMG roemde echter zijn ervaring. Zoon Guus van Puijenbroek wordt nu voorgedragen vanwege zijn deskundigheid op financieel-bedrijfskundig terrein en zijn kennis van de mediabranche.

Door het vertrek van Van Puijenbroek is nu Torstein Hagen de langstzittende commissaris van Nederland. De Noorse investeerder is al 27 jaar commissaris bij HAL Holding. De langstzittende Nederlandse commissaris is nu Frans van den Hoven, die sinds 1986 in de raad van commissarissen zit van de Rotterdamse luxaflex-fabrikant Hunter Douglas.

undefined

Meer over