Vertrek Johan Cruijff komt niet onverwacht

De breuk tussen voetbalicoon Johan Cruijff en Ajax hing al geruime tijd in de lucht. 'Het definitieve afscheid van Wim Jonk impliceert het afscheid van het Plan Cruijff', waarschuwde oud-speler Keje Molenaar vorige week in het radioprogramma Dit is de dag van de EO.

Johan Cruijff Beeld anp
Johan CruijffBeeld anp

De woorden van Molenaar bleken profetisch te zijn. Cruijff brak maandag in zijn column in de Telegraaf met de Amsterdamse voetbalclub, die hij de afgelopen jaren met zijn Plan Cruijff juist nieuw elan wilde geven. Het vertrek van zijn discipel Wim Jonk als hoofd jeugdopleiding betekende echter een definitieve vertrouwensbreuk tussen de zieke oud-voetballer en het bestuur van Ajax.

Cruijff verstevigde in 2010 tijdens de zogeheten fluwelen revolutie zijn grip op het beleid van de club: oud-voetballers moesten een grotere rol gaan spelen. Zijn visie moest worden uitgevoerd door voormalige spelers als Frank de Boer, Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar en Marc Overmars.

Onenigheid over Plan Cruijff
Begin dit jaar ontstond binnen Ajax onenigheid over de uitvoering van het Plan Cruijff. Jonk vond dat de visie van het clubicoon onvoldoende werd doorgevoerd en schoof niet meer aan bij overleg met de rest van 'technische hart'. Vorige week werd zijn vertrek aangekondigd, maar daar legde Jonk zich niet bij neer.

Cruijff koos in het conflict partij voor het hoofd jeugdopleiding. Hij liet weten alleen nog door te willen gaan, omdat Jonk tegen zijn dreigende ontslag vocht. De breuk bleek maandag compleet te zijn. 'Ik stop ermee', schreef Cruijff, die zijn naam niet meer wilde verbinden aan het naar hem vernoemde veranderplan.

Meer over