Vertrek Gbagbo lijkt kwestie van tijd

De kans dat de zittende president van Ivoorkust Laurent Gbagbo snel aftreedt, wordt steeds groter. De druk op hem om zijn biezen te pakken, wordt van alle kanten opgevoerd.

Troepen van Alassane Ouattara Beeld afp
Troepen van Alassane OuattaraBeeld afp

Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft vanmiddag gezegd dat Gbagbo onmiddellijk moet opstappen en zijn troepen het bevel moet geven de wapens neer te leggen.

De Franse regering eist van Gbagbo dat hij een verklaring ondertekent waarin zijn machtsoverdracht wordt geregeld. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zei tegen een parlementaire commissie vanmiddag: 'We eisen, en ik heb net een gesprek gehad met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en hij is het er helemaal mee eens, dat Gbagbo's vertrek wordt voorafgegaan door de publicatie van een document met zijn handtekening erop, waarin staat dat hij aftreedt als president en dat hij Ouattara erkent als president.'

Er zijn op dit moment onderhandelingen aan de gang over het vertrek van de president. 'Op dit moment praten we met twee generaals over de overgave van Gbagbo', zei premier Fillon in het Franse parlement.

Een woordvoerder van Gbagbo bevestigde dat er onderhandelingen gaande zijn. Volgens de woordvoerder wordt er momenteel gepraat over de juridische condities en de veiligheidsvoorwaarden voor het kamp-Gagbo en zijn familileden.

Volgens de Franse minister van Defensie kan de crisis in Ivoorkust de komende uren worden opgelost. Dat zei hij op een persconferentie, nadat hij met de Duitse minister van Defensie Thomas de Maiziere had overlegd.

Volgens de Franse regering heeft de internationale gemeenschap Gbagbo er bijna van overtuigd dat hij beter de eer aan zichzelf kan houden.

Kort daarvoor werd bekend dat de minister van Buitenlandse zaken Alcide Djede van Gbagbo over een staakt-het-vuren aan het onderhandelen was, vanuit de ambtswoning van de Franse ambassadeur in Ivoorkust. Op de vraag of Gbagbo nu bereid was te vertrekken, zei de minister: 'Ik heb een mandaat om over een staakt-het-vuren te onderhandelen, niet over het vertrek van Gbagbo, dat valt niet onder mijn bevoegdheden. We moeten de komende uren afwachten.'

De strijders die trouw zijn aan de zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, kondigden eerder vandaag al aan de strijd tegen de aanhangers van diens rivaal Alassane Ouattara te staken. De stafchef van de Ivoriaanse strijdkrachten, Philippe Mangou, zei dat hij vandaag nog een staakt-het-vuren wil. De legerleider zocht vorige week een goed heenkomen in de residentie van de Zuid-Afrikaanse ambassadeur, maar schaarde zich zondag weer achter Gbagbo. Die verloor in november nog de presidentsverkiezingen maar heeft zich desondanks opnieuw laten beëdigen.

Gbagbo zelf zit met zijn familie in de presidentiële residentie in Abidjan, dat doelwit is van een aanval door Ouattara's manschappen.

De strijd in Ivoorkust is al maanden aan de gang, sinds de presidentsverkiezingen in het land. Volgens internationale waarnemers won Ouattara de verkiezingen, maar Gbagbo claimde ook de overwinning en weigerde op te stappen. Sindsdien zijn aanhangers van beide mannen in een hevige strijd verwikkeld.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Gbagbo. Beeld afp
Gbagbo.Beeld afp
Alassane Ouattara. Beeld afp
Alassane Ouattara.Beeld afp
Aanhangers van Ouatarra. Beeld afp
Aanhangers van Ouatarra.Beeld afp
Meer over