Vertaling van Het diner op bestsellerlijst NYT

Schrijver Herman Koch doet goede zaken in de Verenigde Staten. Zijn roman The Dinner verschijnt komende week op nummer 9 op de lijst van best verkochte hardcoverboeken van The New York Times.

AMSTERDAM - Volgens de Nederlandse uitgever Ambo Anthos stond nooit eerder een van origine Nederlandse roman zo hoog genoteerd in een Amerikaanse bestsellerlijst. The Dinner is twee weken geleden verschenen in de VS.

Het is de Engelse vertaling van Het diner, dat het verhaal vertelt van twee echtparen die tijdens een etentje in een Amsterdams restaurant de criminele activiteiten van hun zoons bespreken. De eerste Amerikaanse druk verscheen in een oplage van 55.000 exemplaren.

De Amerikaanse uitgeverij Hogarth betaalde vorig jaar meer dan 100.000 euro voor de vertaalrechten van Het diner. Zelden telde een uitgeverij zo veel geld neer voor een Nederlandse roman. Gemiddeld wordt er tussen de 20.000 en 40.000 euro voor vertaalrechten betaald.

De bestsellerlijst van The New York Times is de gezaghebbendste in de Verenigde Staten. Voor de lijst worden verkoopgegevens verzameld van duizenden boekverkopers.

Opvallend genoeg kreeg The Dinner nog geen twee weken geleden een negatieve recensie van diezelfde The New York Times. De literatuurcriticus Janet Maslin noemde de moraal van het boek 'ziekmakend' en de belangrijkste personages 'onverteerbaar'.

Haar mening staat echter in contrast met de lovende woorden die het boek elders kreeg: het gezaghebbende Britse weekblad The Economist noemde The Dinner bijvoorbeeld 'the summer's best read' en schaarde de roman onder de beste boeken van 2012.

The Independent sprak van 'aanstekelijke must-read' en The Financial Times noemde het 'een geweldig boek voor op het strand.'

In november vorig jaar werd Kochs boek genomineerd voor de prestigieuze Amerikaanse National Book Awards.

Over de Amerikaanse vertaalrechten van Zomerhuis, Kochs laatste roman, wordt op dit moment onderhandeld. Dit najaar verschijnt de Nederlandse verfilming van Het diner, geproduceerd door Eyeworks, in de bioscoop.

undefined

Meer over