nieuwsPostNL

Versturen brieven en postpakketjes wordt duurder

Een postzegel voor een brief binnen Nederland wordt volgend jaar 4 cent duurder. De prijs stijgt van 87 cent naar 91 cent. Ook de verzendprijs van pakketjes gaat voor het eerst in 5,5 jaar omhoog.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De prijzen voor postbezorging stijgen al jaren. Dat is volgens PostNL nodig om de dienst rendabel te houden nu de postvolumes dalen. Een zegel voor verzending naar het buitenland gaat 1,50 euro kosten, 5 cent meer dan nu. Ook de prijs voor een decemberzegel gaat met 5 cent omhoog, tot 0,82 euro.

Het verzenden van een pakket wordt 4,3 procent duurder. De prijs gaat van 6,95 euro naar 7,25 euro. PostNL zegt met de diverse prijsstijgingen ruim onder de door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vastgestelde maxima te blijven.

Overname

PostNL maakte maandag ook bekend dat het zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden heeft bijgesteld als gevolg van de overname van rivaal Sandd. Het postbedrijf gaat nu uit van een zogeheten onderliggend cash bedrijfsresultaat van 150- tot 180 miljoen euro.

Eerder rekende PostNL op een bedrag tussen de 170- en 200 miljoen euro. De overname van Sandd, waarvoor het postbedrijf van de minister eerder groen licht kreeg, is ondertussen afgerond. De integratie van de activiteiten van Sandd begint in december en moet in de eerste helft van volgend jaar worden afgerond.

PostNL sloot het kwartaal af met een omzet van 636 miljoen euro, 2 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Het onderliggende cash bedrijfsresultaat steeg met 2 miljoen euro naar 25 miljoen euro. Tegenover de daling van de postvolumes met 10,6 procent stond een stijging van de pakketvolumes van 11 procent.

Meer over