Verstopt op kanaal 101 en verder: wat doen de digitale zenders dit tv-seizoen?

Het aanbod op de Nederlandse tv wordt met het jaar uitgebreider. Al zappend ontdek je steeds weer een nieuwe zender. 13th Street? Fox Life? RTL Crime? De overgang naar digitaal tv-kijken bracht veel meer ruimte voor nieuwe zenders, met nog veel meer nieuwe programma's, films en series. Maar het is moeilijk kiezen in het woud der kabelzenders, het risico is groot dat je iets mist. In de Volkskrant.nl-serie 'nieuw op TV' kijken we nu eens niet naar de bekende, grote zenders. Een selectie van het moois van de kleinere kabel- en abonneekanalen:

Thijs van Soest
True Blood Beeld Fox/HBO
True BloodBeeld Fox/HBO

1) Fox Life: True Blood en Touch
In de meeste digitale pakketten is Fox Life inmiddels wel opgenomen, een zender uit de Fox-familie met vooral veel Amerikaanse tv-series. En niet de minste. Zo hebben ze de rechten van uitstekende series als Brothers en Sisters, Damages (met Glenn Close), Boston Legal, The Big C, Nurse Jackie en The Walking Dead. Hoewel het soms lastig is om in te springen - hoe houd je de series en seizoenen uit elkaar? - moet het voor de echte geïnteresseerde vast wel uit te vinden zijn. Dat moet dan via de website van Fox Life, want veel gidsen publiceren het aanbod niet. Twee series lichten we hier nog even uit. Het veelgeprezen True Blood (HBO-serie, maar de rechten voor Nederland liggen bij Fox) begint vanavond - 4 september - aan het nieuwste, vijfde seizoen. De show vol romantiek, spanning, mysterie en humor gaat over mensen en vampiers die samenleven in het fictieve stadje Bon Temps in Louisiana en is gebaseerd op de boekenreeks 'Southern Vampires' van Charlaine Harris.

Vanaf 4 september, elke dinsdag om 21:00 uur het vijfde seizoen.

Fox Life brengt vanaf 20 september de nieuwe serie van Kiefer Sutherland (bekend van de hitserie 24): Touch. Martin Bohm (Sutherland) is een weduwnaar en vader die gebukt gaat onder het onvermogen om contact te maken met zijn elfjarige autistische zoon Jake (David Mazouz). 'Maar wanneer Martin ontdekt dat Jake de toekomst kan voorspellen, verandert alles', luidt de synopsis. Touch is bedacht en geschreven door Tim Kring, het brein achter de tv-serie Heroes. In 2012 werd Touch genomineerd voor twee Emmy awards, een tweede seizoen is in Amerika reeds in aantocht.

Vanaf 20 september elke donderdag om 21.00 uur op Fox Life

Touch, met Kiefer Sutherland Beeld Fox
Touch, met Kiefer SutherlandBeeld Fox

2) 13th Street: Rookie Blue
De kleine kabelzender 13th Street maakte de afgelopen jaren vooral naam dankzij het uitzenden van de nieuwste seizoenen van de serie Dexter, zeer gewild bij een grote groep serieliefhebbers. Dit seizoen brengt de zender - onderdeel van het internationale Universal - vier nieuwe series op het scherm, althans, de nieuwste seizoenen van Law & Order: Criminial Intent, The Closer maar ook nieuwere series al Fairly Legal en Rookie Blue. Deze laatste gaat over een stel jonge politieagenten. 'Ze wilden graag schieten, mensen helpen, slechteriken oppakken en op alle vlakken volwassener worden: en dat hebben ze allemaal gedaan. Maar tegen welke prijs? Wat is de prijs die je betaalt om dit werk te doen, zowel zakelijk als persoonlijk?', zo kondigt de zender het tweede seizoen aan.

Vanaf 17 september, iedere maandagavond om 21:50 uur Rookie Blue op 13th Street (standaard in alle digitale pakketten)

Rookie Blue Beeld 13th Street
Rookie BlueBeeld 13th Street

3) Film 1: Breaking Bad en Engrenages
Sinds begin dit jaar heeft Film 1 ook een apart kanaal, speciaal voor het uitzenden van series. Op die manier hoopt de abonneezender een graantje mee te pikken van de grote populariteit van tv-series, maar hoopt tegelijkertijd de nieuwe concurrent HBO Nederland het een beetje moeilijker te maken. De keuze van Film 1 is zeker niet verkeerd. Met The Bridge, Mad Men, Breaking Bad (de nieuwste seizoenen) en Engrenages heeft het een kwalitatief hoogstaand aanbod. Engrenages zal bij de meeste serievolgers de onbekendste titel zijn. Dit is een rauwe Franse politieserie waarin een officier van justitie, een onderzoeksrechter en een politiechef te maken krijgen met politieke intriges, een soort The Wire (HBO) dus. De recensies en reacties van kijkers zijn sinds de start van de serie in 2005 lovend. Film 1 is gisteren, 3 september, begonnen met seizoen 3, maar ook de eerste twee seizoenen zijn er nog te zien. (Voor Film 1 moet wel een extra bedrag per maand worden betaald)

undefined

4) HBO: Treme en Boardwalk Empire
HBO kan bogen op een prachtig aanbod van eigen product. Dit komende najaar zijn dat de nieuwe seizoenen van Treme en Boardwalk Empire. Pas begin volgend jaar keren de andere topseries weer terug: Girls (januari) en Game of Thrones (april). Het 12 afleveringen tellende derde seizoen van Boardwalk Empire gaat, een dag na de Amerikaanse uitzending, in première op maandag 17 september om 20:30 uur. Ook dit seizoen speelt zich af in de jaren '20 van de vorige eeuw waar ten tijde van de drooglegging de georganiseerde misdaad zegeviert. Boardwalk Empire is genomineerd in 12 Emmy-categorieën waaronder die voor 'beste dramaserie'.

In Treme is nog altijd een hoofdrol weggelegd voor de Nederlandse acteur Michiel Huisman. De bijzondere serie over het leven in New Orleans, vol muziek, drama en humor, gaat op maandag 24 september om 21:30 uur in première op het hoofdkanaal van HBO Nederland. Centraal staan de op waarheid gebaseerde gebeurtenissen in de periode tussen de herfst van 2007 en de lente van 2008: het stadium waarin de overgebleven bewoners zich definitief verzetten tegen de stijgende misdaad en corruptie.

(Voor HBO moet wel een extra bedrag per maand worden betaald)

null Beeld
Michiel Huisman speelt ook in het derde seizoen van de HBO-serie Treme Beeld ANP
Michiel Huisman speelt ook in het derde seizoen van de HBO-serie TremeBeeld ANP

5) National Geographic en Discovery: Made in NL & Countdown to Collision
De twee bekendste kleine kabelzenders van Nederland timmeren al jaren aan de weg en doen het vooral goed bij een mannelijke doelgroep. Beesten, haaien, megabouwwerken en sloopprojecten, al zappend blijf je er makkelijk hangen. De laatste tijd duiken er steeds meer Nederlandse programma's op. Bij National Geographic start op 16 september Made in NL, een documentaireserie over waar Nederland in uitblinkt. De serie bestaat uit vijf afleveringen: Dance, Design, Water Management, Flowers en Television. In elke aflevering van Made In NL wordt een kijkje genomen in de huidige situatie en het verleden. Hoe groot is de omvang van het Nederlandse succes? En hoe is het succes tot stand gekomen? In de eerste aflevering wordt het Nederlandse bedrijf ID&T gevolgd tijdens het organiseren van het dance-evenement Sensation in Sao Paolo.

Made in NL: Vanaf 16 september elke zondagavond op National Geographic Channel

Discovery begon vorige week met een Nederlandse versie van Countdown to Collision. Hoe loods je een megaschip met 5000 containers zonder problemen de Rotterdamse haven binnen en weet je de vracht veilig te lossen aan wal? Oud-Llink-presentator Sebastiaan Labrie neemt in deze - weliswaar vet aangezette - nieuwe serie 'de veiligheid van enkele wereldwijde megaprojecten onder de loep'.

Vanaf maandag 27 augustus om 21:00 uur te zien op Discovery Channel

null Beeld
Meer over