Verstilde actiefilm

BART KOETSENRUIJTER

Nog een opmerkelijk aspect van I Am Legend: voor een actiefilm heeft-ie een extreem stille

soundtrack.

Nauwelijks vette geluidseffecten, zo goed als geen emotieversterkende strijkpartijen. De muziek die te horen is, bestaat voornamelijk uit liedjes van Bob Marley waarnaar hoofdpersoon Robert Neville luistert.

'Robert Neville is een bijzondere held.' Meer dan andere filmhelden wordt hij, ingetogen en overtuigend gespeeld door actieheld Will Smith (sinds vorige week in de bioscoop te zien in Men in Black 3D), een paar keer indringend met zichzelf geconfronteerd in I Am Legend. Wanneer 'zijn' New York geëvacueerd moet worden omdat een levensbedreigend virus de stad (en later de wereld) bedreigt en hij afscheid moet nemen van zijn gezin, loopt er een niet te missen traan langs zijn gezicht. En later in de film nog een keer. Het zijn ontroerende momenten die aangeven dat I Am Legend een ongewone actiefilm is. Dat kan ook niet anders, want in het eerste deel van de film doolt de wetenschapper als een van de weinige overlevenden van een virale ramp door een als Pompeï stilgevallen New York. Op zoek naar andere overlevenden en op zoek naar een medicijn tegen de soort hondsdolheid waaraan de meeste andere overlevenden ten slachtoffer zijn gevallen. Geen ander mens krijgen we te zien. En actie ook nauwelijks, met uitzondering van de veel geprezen openingsscène, waarin Neville, met zijn enige kameraad herdershond Samantha, achter een roedel herten aan jaagt. Verder is het stil en praat Neville vooral tegen zijn hond, tegen etalagepoppen die hij als vrienden is gaan beschouwen, en tegen zichzelf. En dat, weet iedere amateurpsycholoog, kan zomaar het voorstadium van waanzin zijn.

Het is in die stilte dat overtuigend de kiem wordt gelegd voor de afwikkeling van het verhaal, dat weliswaar naar het einde toe conventioneler en sentimenteler wordt, maar door het afwijkende en sterke fundament uit het begin goed te pruimen is.

I Am Legend (Francis Lawrence, 2007)

Veronica, 20.30-22.20 uur.

High Crimes

(Carl Franklin, 2002) Aardige rechtbankthriller waarin Ashley Judd, als echtgenote en advocate, erachter komt dat haar man iemand anders is dan hij beweert te zijn. En dat niet alleen; hij wordt ervan beschuldigd als militair een bloedbad te hebben aangericht onder burgers in El Salvador. Werk aan de winkel dus voor Judd, die in de rechtszaal wordt bijgestaan door een lekker chagrijnige Morgan Freeman.

Net 5, 20.30-22.55 uur.

A Fish Called Wanda

(Charles Crichton, 1988) Tot klassieker uitgegroeide bijzonder aangename misdaadkomedie met een op dreef zijnde Jamie Lee Curtis en John Cleese als dievegge en advocaat. En de bijrolspelers zijn zo mogelijk nog beter op dreef: Michael Palin, een stotterende vissenliefhebber, en Kevin Kline, die een domme voormalige CIA-agent speelt. Gevieren beroven ze stuntelend banken en proberen ze elkaar er bovendien in te luizen.

BBC 1, 00.45-02.35 uur.

undefined

Meer over