SATIRE

Versoepelen bonusregels: er kán eigenlijk niets misgaan!

Nu de bankiers Engeland massaal verlaten, gaan in Nederland stemmen op voor het versoepelen van de strenge regels voor bankiersbonussen.

Beeld COLOURBOX

Zo kunnen we die toptalenten uit de financiële sector naar ons lokken. Een uitstekend idee, waar feitelijk niets mee kan misgaan. Sterker nog: er zijn alleen maar voordelen van het afschaffen van bonusregels.

1. Bankiers hebben veel ervaring met geldzaken. Het is slim ze zelf te laten beslissen hoeveel bonus ze verdienen.

2. De financiële sector is een kwetsbare sector. In 2008 kwam de wereldeconomie bijna tot stilstand door de kredietcrisis. Alleen de beste, slimste, creatiefste mensen kunnen dit soort rampen voorkomen. Hoge bonussen zijn een uitstekend middel om hen naar het bankwezen te lokken.

3. Als bankiers een hogere bonus voorgeschoteld krijgen, werken ze harder om veel geld te verdienen. Dat betekent dat ze weinig vrije tijd hebben en dan in korte tijd veel geld moeten uitgeven. Met dat geld kunnen gemarginaliseerde groepen in de samenleving zoals drugsdealers en sekswerkers een beter bestaan opbouwen.

4. Een bonusregeling werkt niet alleen op individueel niveau prestatieverhogend. Er ontstaat zoiets als een zogenaamde 'bonuscultuur' waarin mensen het uiterste van hun creatieve vermogens aanspreken om te gekke nieuwe financiële producten te verzinnen. Daar kunnen anderen bijvoorbeeld al hun spaargeld in investeren!

5. De afgelopen tien jaar hadden bankiers het moeilijk. In 2008 raakten sommigen zelfs hun baan kwijt. Dus laten we afspreken niet flauw te zijn en te zeggen: een beetje compensatie is wel op zijn plek.

Het mag duidelijk zijn: versoepelde bonusregels, daar profiteren we uiteindelijk allemaal van.

Meer over