Verslavend lekker

Magazinelezers proevenen keuren. Deze week currypasta’s...

Tekst Evelien van Veen

Proef eens currypasta’s, luidde de opdracht. Daar bleek u erg blij mee: waar kant-en-klare stampotten en erwtensoepen op verzet stuitten, vonden we nu geen klaagzangen in de mailbox. Nou ja, eentje, van Ron de Groot: ‘Ik ben al jaren een grote fan van Patak’s milde curry. Met een uitje, kip en afgemaakt met kokos altijd een succesvol gerecht. Maar er is iets veranderd, en wat mij betreft niet ten goede. De curry smaakt nu een beetje zurig, iets onbestemds en gewoon niet lekker. Wie heeft het ook gemerkt en wat is de verklaring?’

Maar goed, dat is één kritische noot – en dan nog van een fan die gewoon wil dat z’n curry zo lekker blijft als-ie altijd was – in een postbus vol lofzangen. Gevorderde curry-eters, beginners, kinderen ook: iedereen is positief.

‘Sinds kort heb ik de tikka massala-kruidenpasta van Conimex ontdekt’, schrijft Christien Kamps, ‘en die mag met recht goddelijk genoemd worden.’ Yolanda Klein bericht over een Thaise stoofpot die ze maakte met rode currypasta van het merk Blue Elephant, rundvlees, kokosmelk, taugé en sperziebonen. ‘Echt heerlijk. Het hele huis rook als een Thais restaurant. Het komt bij ons zeker vaker op tafel.’

‘We eten wekelijks Indiase gerechten van Patak’s’, schrijft Liesbeth Agten. ‘Mijn twee kinderen van 6 en 4 en ik zijn er dol op. Favoriet is de korma-curry met kip. Daarbij eten we raita van geraspte komkommer met yoghurt, naanbrood (ook die is van Patak’s het lekkerst), basmatirijst en mangochutney (Patak’s!).

Het merk is ook favoriet bij Saskia Appel en Ricardo Meloni. ‘We zijn wild enthousiast over de currypasta’s van Patak’s. Sinds ons favoriete Indiase restaurant ermee ophield, hadden we geen goeie curry meer gegeten. Tot we Patak’s ontdekten. We zijn er nu zo aan verslaafd dat het twee of drie keer per week op tafel komt.’ Het enige minpunt: de smaak is niet constant. ‘Potjes waarin dezelfde smaak zou moeten zitten, verschillen van elkaar. De ene keer is het pittiger dan de andere.’

Dat klinkt best sympathiek vinden wij: heel ambachtelijk en huisgemaakt. Wellicht is dat de verklaring waarnaar Ron de Groot op zoek is?

Natuurlijk maakte het Proeflab ook curry’s van diverse merken en we kunnen uw oordeel alleen maar onderschrijven. Patak’s, Conimex, Mei Asia, Koningsvogel: alle pasta’s leveren, gecombineerd met kip, vis of garnalen, een uitje, doperwtjes, kokosmelk en koriander een behoorlijk tot bijzonder lekker resultaat op. En alleen al door de verpakkingen van het nieuwe merk Mei Asia waanden we ons op vakantie: vanaf het doosje rode currypasta kijkt een lieftallige Thaise, Meena genaamd, je glimlachend aan. Meena heeft deze currypasta zelf gemaakt, zegt het merk Mei Asia (op de markt gebracht door een Limburgse groothandel in Aziatische producten) op de website: ‘Wij waren erg onder de indruk van de volle smaak van haar currypasta.’

Nou ja, gemaakt, de mensen op de doosjes zijn de ‘ambassadeurs’ van de producten, zegt een Mei Asia-medewerker desgevraagd. Stukje marketing? ‘Natuurlijk.’

Gratis tip voor Mei Asia: laat ‘Meena’ de curry de ene keer wat pittiger dan de andere maken. Dat komt de authenticiteit alleen maar ten goede.

Meer over