Verslaafd

JEAN-PIERRE GEELEN

Daar zat hij nog eenmaal. Willem Duys, in die fracties van seconden waarin hij van zijn familie getoond mocht worden in het recente eerbetoon van DWDD aan de 'tv-icoon'. Een dik gezicht, de mond scheef, een wat hulpeloze uitdrukking in de ogen.

Het ontluisterende beeld had mij ook bespaard mogen blijven, maar het NOS-Journaal toonde ze nogmaals. Het was het enige smetje op een verder degelijk, voorspelbaar (Mies, Adamo, de krokodil, Aage M.) en uitvoerig uitluiden, met de warmte van het eigen nest. Nostalgie verstomde alle kritiek op Duys, door Gerrit Komrij in 1977 betiteld als 'De rechtse Mies Bouwman, met dat verschil dat Mies niet links is.'

Onder de televisiehemel gingen aardse zaken gewoon door. Een opmerkelijk laag gevalletje deed zich voor op de late woensdagavond. Het ging om Bram Bakker, de 'televisie-psychiater' die in deze kolom eerder bewondering oogstte om zijn onvoorstelbare talent met stalen gezicht keiharde diagnoses te stellen van 'patiënten' (gezinsmoordenaars, turner Yuri van Gelder of de Duitse doelman Robert Enke die zelfmoord pleegde) die hij nooit ontmoet heeft. Voor de vuist weg.

Woensdag boog hij zich in het immer doorwrochte SBS Shownieuws (en eerder in Nieuwe Revu) over Martijn Krabbé. Die heeft een kwestie aan zijn fiets hangen die door de roddelrubrieken al wekenlang smullend 'de verkrachtingszaak' wordt genoemd, maar die in de huiskamer eerder overkomt als een gevalletje hysterie van zijn doorgedraaide opponente.

Gaat het hier niet om; het gaat om verdachte Bram B., met regelmaat bezocht door tv-redacties in nood. Hij zegt dat Martijn Krabbé 'verslaafd' is. Waaraan, dat zei hij er niet bij, maar het was duidelijk dat hij niet doelde op chocomel.

Had B. de gebruiker gesproken? In een poffertjeskraam aangetroffen met poedersuiker rond de neus? Nee; in SBS Shownieuws zei hij, de Revu trots op schoot: 'Ik werk bij een kliniek waar mensen als Martijn regelmatig aankloppen voor hulp. Daar zitten ook mensen bij die hem kennen. Dat gaat dan op een manier van: Weet je wie zich ook bij jullie zou moeten melden? Martijn Krabbé.'

Heeft Bram B. het dus ook maar van horen zeggen? Nee, de wetenschappelijke methode Bram B. gaat niet over één nacht ijs. Tegen SBS zei hij: 'Mensen vragen mij: 'Mag ik Martijn jouw mobiele nummer geven, want ik denk dat het goed is dat hij jou ook belt.' Dus ik weet dat hij mijn mobiele nummer heeft. Maar hij heeft me niet gebeld. Anders zou ik niet met jullie praten, want dan is het iets tussen hem en mij.'

Onthullende beroepsethiek.

Iedereen die dr. Bram B. niet belt, is dus verslaafd volgens dr. Bram B. Zolang jouw telefoontje uitblijft - bijvoorbeeld omdat er geen vuiltje aan de lucht is - zal Bram B. in de media verkondigen dat je patiënt bent; ziek, gek of verslaafd. Hij houdt pas op nadat je je hebt gemeld in zijn wachtkamer en hij zijn gelijk opnieuw zal claimen. In de misdaad wordt dit wel chantage genoemd, de media als medeplichtige. In de wetenschap heet het kwakzalverij.

De tv-politie vraagt uw aandacht voor het volgende: redacties wordt dringend aangeraden het kaartje met daarop het telefoonnummer van Bram B. uit hun Rolodex te verwijderen, en elk contact met verdachte te mijden. Uitsluiting is de beste therapie voor deze aandachtszieke patiënt.

undefined

Meer over