Verrassing: 20 mld. dollar voor gedupeerden Madoff

Van onze verslaggeverPeter de Waard

AMSTERDAM - Bij de meeste bedenkers van piramidespelen is niets terug te halen. Maar de gedupeerden van de grootste piramidefraudeur Bernard Madoff krijgen misschien nog een fiks deel van hun inleg terug.


Curator Irving Picard maakte woensdag bekend dat hij 20 miljard dollar (14,4 miljard euro) hoopt terug te vorderen bij Madoff, zijn familie en zijn trawanten in het omvangrijkste 'ponzischema' ooit. Dat is ongeveer eenderde van de 65 miljard dollar die Madoff in totaal zou hebben verduisterd. Madoff (72) is tot een gevangenisstraf van 150 jaar veroordeeld.


In totaal zou Picard al de helft van de 20 miljard dollar hebben binnengehaald. Maar over een deel daarvan lopen nog juridische disputen. Dat geldt onder meer voor de claim van 7 miljard dollar op de weduwe van Madoffs medewerker Jeffry Picower. Picower stak ruim 600 miljoen dollar in het piramidespel van Madoff maar haalde er 7,6 miljard dollar uit. Over deze claim loopt nog een proces.


Picower, een jurist en filantroop die miljarden aan het piramidespel verdiende, pleegde in oktober 2009 zelfmoord. Zijn weduwe heeft steeds verklaard dat hij juist een slachtoffer zou zijn van Madoffs praktijken en niet een mededader. Daarnaast heeft Picower vele honderden miljoenen van de verdiensten weggegeven, onder meer voor kankeronderzoek aan het Massachusetts Institute of Technology in Boston. Barbara Picower heeft al beloofd zo'n 2 miljard dollar te terug te geven als het naar de slachtoffers van Madoff gaat. De curator heeft daardoor al 2,6 miljard dollar op zijn rekening staan. Hij wil op korte termijn een eerste uitkering doen.


In totaal zijn bij de curator 16.269 schadeclaims ingediend. Daarvan zijn nu 2.408 claims erkend, met een totale waarde van 6,6 miljard dollar.


Als grootste gedupeerden van Madoffs fraude hebben de hedgefondsen Greenwich (7,5 miljard), Tremonte Capital Management (3,3 miljard) en Banco Santander (2,8 miljard) zich gemeld. Via Fairfield Greenwich, dat een kantoor heeft in Rotterdam, zijn mogelijk honderden Nederlandse beleggers betrokken bij de zwendel. De banken Bank Medici, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas en Nomura Securities zijn er ook ingetuind.


Madoff maakte veel slachtoffers in de Joodse gemeenschap in de VS. Onder anderen Steven Spielberg, Elie Wiesel en de eigenaar van de honkbalclub New York Mets verloren miljoenen. Een van de particuliere slachtoffers was de Joods-Amerikaanse hoogleraar Stephen Greenspan, die recentelijk een boek publiceerde over de psychologie van goedgelovigheid.


Picard erkende dat hij een aantal malen in de gevangenis met Madoff zelf had gesproken. In een gesprek met The New York Times zei Madoff eerder dat Picard hem had gezegd dat de gedupeerden ongeveer de helft van hun geld zouden terugkrijgen. Op zijn persconferentie ontkende Picard dat hij deze toezegging had gedaan. Ook ontkende hij dat Madoff hem zou hebben geholpen met het terugvinden van het geld. 'Hij heeft min of meer toegegeven van wat we al wisten.' Maar dat heeft de curator niet ontmoedigd. 'We hopen nog veel geld binnen te halen.'


Meer over