Verrassende zege Geert Omloop bij titelstrijd in België

België kende een verrassende winnaar in de strijd om de nationale titel wielrennen, die afgelopen zondag in tal van Europese landen werd gehouden....

Van onze sportredactie

'Ik heb mijn droom waargemaakt', zei Omloop na de finale waarin Van Goolen de betere leek. 'Ik kan het amper bevatten. Ik voelde me sterk en wist dat ik Van Goolen in de sprint kon verslaan.' Tom Steels, die er op uit was om als eerste Belg voor de vierde maal de nationale titel te bemachtigen, werd vijftiende.

In Duitsland voegde Erik Zabel opnieuw een nationale titel toe aan zijn erelijst. Hij won eenmaal eerder, in 1998. De 32-jarige renner van Telekom liet het dit keer niet aankomen op een sprint, zijn specialiteit. Hij arriveerde na een indrukwekkende solo van vijftig kilometer alleen aan de streep in Spalt.

In Italië veroverde Paolo Bettini de titel. In Pessaro versloeg hij in de sprint de jonge Filippo Pozzato na 241 kilometer. Bettini, vorig jaar winnaar van de wereldbeker, volgde in Italië Salvatore Commesso op.

Didier Rous was in Frankrijk de beste. Hij rondde een solo in Plumelec succesvol af. Richard Virenque eindigde op dertig seconden als tweede. Brons ging naar Patrice Halgand, die een minuut achterstand had.

Rous droeg zijn zege op aan de eerder deze maand onverwacht overleden ploeggenoot Fabrice Salanson. Rous was al eerder kampioen, twee jaar geleden. Hij reed tachtig kilometer voor de streep weg. 'Deze overwinning is voor Fabrice. Ik was kapot, maar heb volgehouden door aan hem te denken.' Salanson overleed aan een hartstilstand, kort voordat hij in de Ronde van Duitsland van start zou gaan. Hij werd dood op zijn hotelkamer gevonden.

In Oostenrijk ging de titel naar Georg Totschnig. De 32-jarige renner van Gerolsteiner versloeg in de sprint zijn teamgenoot René Haselbacher.

Ruben Plaza van iBanesto was in Spanje de sterkste. Hij won de sprint in Madrid van Rafael Casero en Benjamin Noval.

Bij de NK vrouwen in Nederland is Suzanne de Goede verrassend kampioen geworden. De regerend wereldkampioene bij de junioren bereikte de finish in Rotterdam na een solo. De Goede, eerstejaarsprof, maakt deel uit van de ploeg van Leontien Zijlaard-van Moorsel, die in haar woonplaats graag haar zevende nationale titel had willen winnen. Ze werd echter continu in de gaten gehouden, waardoor De Goede kon profiteren.

Meer over