Verrassende top tussen Arafat en Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat hebben vannacht voor het eerst in acht maanden elkaar weer ontmoet....

AFP, Reuter

JERUZALEM

Netanyahu en Arafat hadden elkaar voor het laatst op 9 februari gezien. Sindsdien hebben ze enkel nog met elkaar getelefoneerd. De topontmoeting was gisteren via pendeldiplomatie geregeld door de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Dennis Ross.

Gisteren hervatten Israël en de PLO ook de onderhandelingen over de vredesakkoorden van Oslo. De gesprekken liepen acht maanden geleden spaak, toen Israël besloot een joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem te bouwen. De gesprekken zijn nu hervat op ambtelijk niveau. De Palestijn Saeb Erakat en zijn Israëlische evenknie Danny Naveh zullen elkaar elke twee weken ontmoeten.

Zij zullen de resultaten bespreken van het werk van de acht commissies, die de verschillende aspecten van het vredesakkoord onder de loep nemen. Amerikaanse vertegenwoordigers wonen de discussies bij.

Belangrijkste onderwerpen zijn een Palestijnse haven en luchthaven in Gaza, de vrijlating van Palestijnse gevangenen en de transit tussen tussen de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

Meer over