Verpletterende nederlaag CDU in Berlijn

De christendemocratische CDU stevent op een verpletterende nederlaag af bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn zondag. Volgens de eerste prognose van de publieke omroep ARD krijgt de CDU met 21,5 procent van de stemmen de slechtste uitslag ooit in de hoofdstad....

ANP

De sociaaldemocratische SPD blijft volgens de prognose met 31 procent de grootste partij. De coalitiepartner van SPD-burgemeester Klaus Wowereit, de ex-communistische Linkspartei.PDS, lijdt een gevoelig verlies, maar de rood-rode coalitie houdt volgens de ARD-prognose de meerderheid in het Abgeordnetenhaus, het deelstaatparlement.

Ook in de andere Duitse deelstaat met een rood-rode coalitie, Mecklenburg-Voor-Pommeren, zijn zondag deelstaatverkiezingen gehouden. Ook in die deelstaat aan de Oostzee kreeg de CDU haar slechtste resultaat ooit. In Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt het kiesdistrict van CDU-bondskanselier Angela Merkel. De SPD blijft, evenals in Berlijn, de grootste partij. Onduidelijk is nog of rood-rood een meerderheid houdt in het deelstaatparlement in Schwerin.

Het lijkt erop dat de extreemrechtse NPD haar intrek neemt in het parlement van Meckelenburg-Voor-Pommeren. Dat wordt dan, na Saksen, de tweede Duitse deelstaat met de extreemrechtse NPD in het parlement.

Meer over