Nieuws

Verpest Brexit onze festivals? Visavrij touren voor musici niet opgenomen in akkoord

Britse musici uitten hun bezorgdheid in open brief aan de regering.

Patrick van IJzendoorn

Kan André Rieu in de toekomst nog onbezorgd touren in Engeland? Kunnen Radiohead en Elton John hetzelfde doen op het Europese vasteland? Over deze vragen zijn zorgen ontstaan nu visavrij touren voor musici niet is opgenomen in het Brexitakkoord. De Britten beschuldigen Brussel en Brussel beschuldigt de Britten van deze situatie.

Elton John treedt op tijdens zijn Farewell Yellow Brick Road tour in de Ziggo Dome.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Elton John treedt op tijdens zijn Farewell Yellow Brick Road tour in de Ziggo Dome.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Britse musici maken zich al weken zorgen over Europese tournees zodra de lockdowns voorbij zijn en de grenzen weer opengaan. Vorige maand ondertekenden 110 musici een open brief aan de Britse regering om hun bezorgdheid te uiten.

Tot de ondertekenaars behoorde opvallend genoeg ook Roger Daltrey. De voorman van The Who is een brexiteer, die eerder had gezegd dat er in de tijd voor het Britse lidmaatschap van de EU ook geen probleem was met optredens in het buitenland.

Die problemen dreigen nu wel, zeker ook voor kleinere en minder bekende artiesten. Vaststaat dat er het nodige papierwerk in te vullen zal zijn, waarbij de regels en de kosten ook nog eens per Europese lidstaat kunnen verschillen.

Een geruststellende gedachte voor de muziekwereld moet zijn dat artiesten uit de Verenigde Staten en andere delen van de wereld er nog steeds in slagen om te spelen op Europees grondgebied. De ware aard van de problemen moet te zijner tijd in de praktijk blijken.

Speciale regeling

Tijdens de Brexitonderhandelingen was het lot van musici ter sprake gekomen. Volgens de Britten weigerde de EU een speciale regeling te treffen, terwijl de EU beweert dat de Britten juist geen interesse hadden in zo’n regeling.

De Britse regering zegt dat Brussel inderdaad een aanbod heeft gedaan, maar dat dit aanbod ook betrekking zou hebben op andere sectoren. In een parlementair debat beweerde de verantwoordelijke staatssecretaris Caroline Dinenage maandag dat zo’n breed aanbod ‘niet in de geest was van de Brexit’.

Elton John heeft nu de Britse regering geadviseerd om terug naar de onderhandelingstafel te gaan, terwijl Radiohead-bassist Colin Greenwood wees op het belang van Europese avonturen voor Britse muzikanten. ‘Europa is cruciaal geweest voor onze ontwikkeling als band, net zoals Hamburg dat was voor The Beatles’, zo schreef hij in The Guardian.

De bekende Britse dirigent Simon Rattle had zijn Brexitconclusies al getroffen en kondigde vorige maand aan in Berlijn te gaan wonen, met een Duits paspoort.

Queen uitgesteld

De concerten die Queen en Adam Lambert in Nederland zouden geven, zijn met ruim een jaar uitgesteld. Dat maakte de Ziggo Dome woensdag bekend. De Britse rockband en Lambert zouden dit jaar eigenlijk op 29 en 30 mei optreden, maar staan nu op 1 en 2 juli 2022 in de Amsterdamse concertzaal. Gekochte kaartjes voor het uitverkochte concert blijven geldig voor volgend jaar. De shows waren al eens eerder uitgesteld, want ze zouden eigenlijk op 29 en 30 mei vorig jaar plaatsvinden. De shows zijn onderdeel van de Rhapsody Tour.

Lees Verder

Britse export naar EU daalt met 68 procent, vervoerders woedend op minister

Eén maand Brexit:'Dat papiertje moet wel klaarliggen als de boot in Engeland afmeert’

Zeldzaam eensgezind geven Britten af op Europese Unie

Meer over