Veroorzaker dodelijk ongeluk was acht dagen vrij tegen zin van reclassering

De verdachte die na een autodiefstal in het Gelderse Zelhem een dodelijk ongeluk veroorzaakte, was net acht dagen op vrije voeten. Bij het ongeval vrijdag kwam een 4-jarig kind om het leven en raakten twee mensen zwaargewond. Eén dag voor het ongeluk wilden zijn begeleiders van de reclassering hem laten opnemen in een psychiatrische kliniek. Na zijn invrijheidstelling zou het bergafwaarts zijn gegaan met de psychische gesteldheid van de man.

Een briefje op de plaats van het ongeval. Beeld anp
Een briefje op de plaats van het ongeval.Beeld anp

De 38-jarige Doetinchemmer zat zes maanden in voorarrest. Zijn voorlopige hechtenis werd begin deze maand geschorst. Hij wordt onder andere verdacht van mishandeling, vernieling/inrijden op een politieauto, bedreiging en rijden onder invloed. De voorvallen dateren uit 2015.

Zijn voorlopige hechtenis werd geschorst, omdat onderzoeken naar de persoonlijkheidsproblemen van de man nog niet afgerond waren. Bij de voorwaarden van het opheffen van de schorsing hoorden onder meer dat hij contact moest houden met de reclassering, moest mee werken aan psychologisch onderzoek en dat hij zijn medicatie zou slikken.

Vrijdag stal de man de auto van een medewerker van justitie die bij hem op bezoek was in het kader van de strafzaak. Op zijn vlucht botste hij frontaal op een gezin uit Stolwijk. Een van de kinderen in de auto, een 4-jarig jongetje, overleed ter plekke. De man en het andere kind, een 3-jarig meisje, liggen zwaar gewond in het ziekenhuis.

De afwegingen van de rechtbank voor de schorsing waren onder meer het feit dat hij een psychiatrisch patiënt was, die meer baat zou hebben bij een behandeling. De verdachte slikte medicatie en was bereidwillig dat te blijven doen. Daarnaast had hij geen strafblad en wilde de rechtbank niet dat zijn voorarrest uiteindelijk langer zou duren dan de op te leggen eventuele gevangenisstraf.

Zijn begeleiders bij de reclassering trokken donderdag 16 juni, een dag voor het ongeval in Zelhem, aan de bel. Het zou na de invrijheidstelling van de man snel bergafwaarts zijn gegaan. Het Openbaar Ministerie heeft diezelfde dag nog een vordering ingediend om de man te laten opnemen in een psychiatrische kliniek.

Deze wijziging van de schorsingsvoorwaarden moet echter besproken worden op een zitting in aanwezigheid van de advocaat van de verdachte. Normaliter duurt dit tot twee weken om dit te organiseren. Tot die tijd zou de Doetinchemer op vrije voeten blijven.

Een traumahelikopter staat in het weiland nabij de plaats van het ongeluk. Beeld anp
Een traumahelikopter staat in het weiland nabij de plaats van het ongeluk.Beeld anp

De bij de strafzaak van de man betrokken medewerkers van de rechtbank betuigen in een verklaring hun medeleven aan de ouders, het zusje en andere familieleden van het omgekomen jongetje. 'Iedereen is diep geschokt door de fatale gevolgen van het ongeval', aldus een persbericht.

Meer over