Veroorzaakt nagellak overgewicht?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: Nagellak veroorzaakt overgewicht.

Model Coby Gingnagel toont haar nagels op de Beauty Trade in de Utrechtse Jaarbeurs (foto 2008) Beeld anp
Model Coby Gingnagel toont haar nagels op de Beauty Trade in de Utrechtse Jaarbeurs (foto 2008)Beeld anp

Cosmetica: ooit was het niet meer dan wat koeienmelk op je huid en varkensvet in je haar. Nu wordt het geproduceerd door een ondoorzichtige industrie die ons flesjes vol onuitspreekbare ingrediënten verkoopt. Eén zo'n ingrediënt heet trifenylfosfaat (TPhP). Het zit in nagellak en dat is volgens het blad Marie Claire, het magazine Vrouw van De Telegraaf, de krant Metro en beautyblogs slecht nieuws: van TPhP word je namelijk dik, blijkt uit onderzoek.

Voor de overgewichtmijdende vrouw bestaat er zelfs een zwarte lijst met TPhP-nagellak.

Is die TPhP-vrees terecht? Een tikkeltje verdacht aan het nieuws is namelijk dat geen enkel bericht vermeldt hóé dikmakend de nagellak er precies van wordt. Krijg je er een kilo per week bij? Worden alleen je vingers dikker? Zoiets zouden we toch op zijn minst van een spraakmakend onderzoek verwachten.

Maar nee. De Amerikaanse studie waarnaar de Nederlandse pers verwijst, ging helemaal niet over lichaamsvet en nagellak. Wél speurden de Duke University-onderzoekers onder leiding van milieuwetenschapper Emma Mendelsohn, naar restjes van TPhP bij studenten.

De studenten moesten op verzoek van de wetenschappers al dan niet hun nagels lakken. En jawel: wanneer de proefpersonen met de lak smeerden, viel in hun urine wat extra TPhP te meten. Die concentratie was tien keer hoger vergeleken bij nagellakloze dagen.

Tien keer hoger klinkt als verontrustend veel. Alleen hoort daarbij de vraag: tien keer hoger dan wat? Nou, 1,2 microgram om precies te zijn. Een miljoenste gram. Dat is bijna niets. Met nagellak steeg die urinewaarde aan TPhP naar 13,7 microgram: dat is iets meer dan niets, maar nog altijd bar weinig.

Belangrijker is de vraag of al die microgrammen nou dikmakend zijn of niet. Dat is helaas alleen op ratten getest. Die moesten ruim duizend keer zoveel van het goedje eten vermengd met een hoop andere gifstoffen, wilden ze er dikker door worden. Moraal van het verhaal: gebruik vooral geen plakken nagellak als broodbeleg, dan komt het verder wel goed.

null Beeld
Beeld
Meer over