Volkskrant avondvrijdag 14 februari

Veroorzaakt het coronavirus een stille revolutie in Beijing? | Kim van Kooten over haar favorieten: van Graham Norton tot pasta vongole

Reinbert de Leeuw Beeld Frank Ruiter
Reinbert de LeeuwBeeld Frank Ruiter

Vandaag belangrijk

De uitvoeringen van Reinbert de Leeuw waren compromisloos, bevlogen en bijna altijd maatgevend
Dirigent en componist Reinbert de Leeuw (81) is overleden. Dat heeft een woordvoerder namens de familie en vriendenkring laten weten.

Amerikaanse Senaat wil paal en perk stellen aan Trumps militaire bevoegdheden
De Amerikaanse Senaat heeft donderdag een resolutie aangenomen die inhoudt dat president Trump het Congres om toestemming moet vragen voor militaire actie tegen Iran. Het Witte Huis liet al weten dat Trump zijn veto zal uitspreken over de maatregel.

Iedereen die van buiten Beijing de stad binnenkomt moet verplicht in quarantaine
Het coronavirus dat begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan verspreidt zich door heel China – en de rest van de wereld. Niet alleen mensen worden erdoor geraakt, ook de economie krijgt een knauw. Het laatste nieuws houden we bij in dit liveblog.

Burgemeesterskandidaat Parijs trekt zich terug na seksvideo
Hij was de droomkandidaat van president Macron als burgemeester van Parijs. Maar succesvol verliep zijn campagne niet. Nu een beschamende seksvideo naar buiten is gekomen, ziet Benjamin Griveaux af van deelname aan de burgemeestersverkiezing.

Vanavond op tv

Om 22.00 uur ziet u op Veronica Quentin Tarantino’s Pulp Fiction. Een keiharde en hilarische actiefilm met prachtige dialogen, listig vervlochten verhaallijnen en visuele vondsten. Talkshow Op1 wordt vandaag gepresenteerd door Hugo Logtenberg en Sophie Hilbrand. Ze spreken met oceanograaf Sjoerd Groeskamp over zijn enorme plan: een soort afsluitdijk die de landen aan de Noordzee moet beschermen tegen zeespiegelstijging. Meer tv-tips leest u hier.

Opinie

Baan kwijt? Vader overleden? Depressief? Man, praat erover!
Dat je zorgen verdwijnen als je ze diep wegstopt, is een gevaarlijke gedachte. Pas een man die niet bang is voor intimiteit is echt vrij, ontdekte Nathan Vos.

Aanraders van de redactie

De man die vindt dat de president altijd de baas is
De Amerikaanse minister van justitie William Barr leek zich ineens af te keren van president Trump. Groot nieuws. Maar nee. Barr blijft de man die vindt dat Trump zo’n beetje alles kan maken.

De Amerikaanse minister Barr vindt dat er ‘niets mis is met een president die om een gerechtelijk onderzoek vraagt'.  Beeld Doug Mills/The New York Times/Re
De Amerikaanse minister Barr vindt dat er ‘niets mis is met een president die om een gerechtelijk onderzoek vraagt'.Beeld Doug Mills/The New York Times/Re

Veroorzaakt het coronavirus een stille revolutie in Beijing?
De onvrede in de Chinese samenleving over de coronacrisis is een bedreiging voor president Xi Jinping. Tot dusver offert hij lokale zetbazen. Maar de vraag is: overleeft het Chinese politieke systeem de heftigste crisis in drie decennia?

Zijn ski’s veiliger dan snowboards? Ze leiden in ieder geval tot andere soorten ongevallen
Steeds meer wintersporters dragen een helm, maar ook met een pols- of beenbreuk is de sneeuwpret voorbij. Is de kans daarop groter op een snowboard dan op skilatten?

‘Als ouwe lul heb ik nog iets echt vernieuwends gemaakt’
Jeroen Brouwers heeft nog genoeg te vertellen, maar Cliënt E. Busken, zijn nieuwste roman, zou ook zijn laatste kunnen zijn. Hij heeft er vier jaar aan gewerkt en er zijn hele schrijversleven naar gestreefd, want dóé het maar eens, een boek schrijven over niks.

Jeroen Brouwers’ nieuwe roman is vernoemd naar de verteller, die een dag lang – en een boek lang – aan het woord is. Beeld Aurélie Geurts
Jeroen Brouwers’ nieuwe roman is vernoemd naar de verteller, die een dag lang – en een boek lang – aan het woord is.Beeld Aurélie Geurts

No Time to Die van Billie Eilish is gemaakt uit pure liefde voor de Bondtraditie
In het nieuwe James Bondlied van de 18-jarige Billie Eilish gaan broeierige romantiek en groot naderend onheil hand in hand, zoals begin april ook in de film. Dit wordt ongetwijfeld een hit.

Actrice en scenarist Kim van Kooten is onze gids van de week
Als actrice en scenarist Kim van Kooten aan het schrijven is, leeft ze in een staat van opperste concentratie. Die doorbreekt ze hoogstens voor The Graham Norton Show, een goede coming-of-agefilm of een bord pasta vongole.

Meer over