Veroordelingen in vastgoedfraude Klimop-zaak blijven in stand

De veroordelingen in de Klimop-zaak, over de grootste fraude in de Nederlandse geschiedenis, blijven in stand. De verdachten moeten hun eerder opgelegde celstraffen uitzitten. Dit heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Verdachten van de Klimop-zaak in de rechtbank in 2012. Beeld anp
Verdachten van de Klimop-zaak in de rechtbank in 2012.Beeld anp

De Klimop-zaak, die in 2007 publiek werd, gaat over fraude met vastgoed van Bouwfonds (tegenwoordig de Rabo Vastgoedgroep) en het Philips Pensioenfonds. Met valse facturen kwamen miljoenen euro's terecht bij onderaannemers en makelaars. Zij moesten het geld via een omweg overmaken aan hoofdverdachte Jan van V., die de winst vervolgens onder de medeverdachten verdeelde.

Van de Hoge Raad moeten de eerder opgelegde straffen blijven staan. V. moet zijn gevangenisstraf van 7 jaar uitzitten. Zijn vaste notaris, die onder meer schuldig is aan het opstellen van een valse verkoopakte, kreeg voor zijn betrokkenheid een celstraf van 4 jaar. De celstraffen van vier anderen, varierend van 1,5 tot 5 jaar, blijven ook staan.

De Hoge Raad oordeelde ook dat de eerder vrijgesproken BV's, waarvan de vertegenwoordigers als invidivu al werden veroordeeld voor vastgoedfraude, opnieuw door het hof moeten worden behandeld. Het Openbaar Ministerie had een cassatieberoep ingesteld tegen die vrijspraken.

Lees ook:

'Iedereen profiteerde van de vastgoedfraude'. Lees hier de analyse.

Meer over