Verontwaardiging

MELLE RUNDERKAMP; SIMON HENDRIKSEN

We hadden er graag een quizje van gemaakt, maar we hebben ook niet alle tijd. De Nationale Toorntrofee ging deze week naar Mike de Wilde Electronics in Arnhem. Van harte Mike! Ene Jeffrey wilde er, God weet waarom, stage lopen. 'Heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (een neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.' Een werknemer van Mike de Wilde Electronics had de mail naar eigenaar Mike de W. willen sturen en had zelf dusdanig veel ervaring met computers dat deze bij de donker gekleurde negersollicitant terecht kwam.

Een verouderde traditie, wat lompe uitspraken op tv, een discriminerende afwijzing, het zijn racismeweken. En dus ontplofte Twitter, zoals wij columnisten dan graag zeggen. Kaboem. Schande! Schande! De facebookpagina Nummer 39 met Rijst was nauwelijks in het leven geroepen of Mike de Wilde stond al weer klaar. De schandpaal blijft nou eenmaal nooit lang onbemand.

Noodzakelijke verontwaardiging noemen de Betrouwbare Mannetjes dat graag. Je moet je er even druk over maken en dus doe je alsof iets een uitzonderlijke situatie is. Even de boosheid uit het lijf en het valt allemaal prima te verhapstukken. Bovendien sta je aan de goede kant van de streep en door namen te noemen (bijvoorbeeld die van een Mike de Wilde van Mike de Wilde Electronics) weet je direct wie de vijand is, hou je de boel lekker overzichtelijk, het ongemak ver weg en kan je weer over tot de orde van de dag. Ah, Freek bij Pauw & Witteman. Lachen.

Bovendien hoeven we het dan niet te hebben over of het wel relevant is of Gordon zichzelf niet ontziet wanneer hij zelf de standaard bepaalt en dat het bij grappen vooral ook om context, setting en machtspositie gaat. En, niet onbelangrijk, of het een goede grap was. Wel zo rustig. Wanneer gaat Xiao Wang zijn eindejaarslijst maken? We hebben wel weer trek.

Op een gegeven moment kunt u een serie incidenten maar beter een patroon noemen. Dan realiseert u zich opeens dat 'een stroomstoring' knap gevonden is, maar dat u alles bij elkaar opgeteld inmiddels wel te maken heeft met staatssecretaris Poldersoprano. Dat u uw Marokkaanse BFF ook liever thuis laat als u de stad in gaat om de bloemetjes buiten te zetten. En onze Jeffreys ondertussen maar zoeken naar een stageplek.

Af en toe verontwaardigd zijn, is prima en niet het alleenrecht van Jan Mulder. Maar soms ligt de oplossing niet in het vastnagelen van Gordon, of het publiekelijk veroordelen van een elektronicazaak. Met minder verontwaardiging ontstijgt de discussie het incident en kunnen we het hebben over waarom het plaatsvindt. Dan blijft die schandpaal ook eens een dagje leeg.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Sint zat te denken,

wat hij Holland toch moest schenken

Een Chinees talent voor de opera?

Of toch gewoon, een derde A?

Veel plezier van uw nieuwe mening!

undefined

Meer over