Veronica ziet af van radioplannen

Veronica ziet af van een bod op radiofrequenties. Het bedrijf, dat wordt geteisterd door ruzies en door verliezen bij de tv-activiteiten, zegt de kosten te hoog te vinden....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Het personeel dat deze week actie voerde door middel van een bedrijfsbezetting en een staking, eiste al dat de directie zou afzien van de radioplannen. Veronica wilde voor twee frequentiepakketten bieden: een 'dure' ongeclausuleerde frequentie voor Veronica en een 'goedkope' geclausuleerde voor Kink FM.

Volgens Leon Ramakers, ex-eigenaar van Mojo en eigenaar van een belang van 25 procent in Kink FM, besloot Veronica woensdagmiddag plotseling niet mee te bieden. 'Zeven jaar werk voor niks', verzucht Ramakers. 'We hebben nog gekeken of wij Veronica zouden uitkopen, maar dat hebben we niet gewaagd.' De afgelopen jaren was Veronica juist één van de actiefste partijen die via rechtszaken probeerde een fm-frequentiepakket te bemachtigen.

Met het terugtrekken van Veronica lijken de kaarten geschud voor het belangrijkste kavel in de frequentieveiling. Vrijdagmiddag voor twee uur moesten belangstellende hun inschrijving voor zo'n frequentie, inclusief een bod, hebben ingediend. De gevestigde commerciële stations zeggen allemaal mee te dingen. Daarnaast is er een lijst nieuwkomers. Voordat die konden inschrijven voor een fm- of am-pakket, moesten ze eerst een zendvergunning aanvragen bij het Commissariaat van de Media. Het commissariaat heeft in de afgelopen twee weken 26 vergunningen verstrekt; deze gegevens zijn openbaar.

De grootste slag zou gaan om de vier ongeclausuleerde fm-pakketten. Na het uitvallen van Veronica lijken daarvoor nog maar vier kanshebbers in de markt: Sky Radio (van Murdoch), Radio 538 (van onder anderen Rob Out en Lex Harding), Noordzee FM (van John de Mol) en Yorin FM (van HMG). Andere bieders worden tegen deze financiële krachtpatsers kansloos geacht. Deskundigen denken dat een pakket in deze categorie minstens 15 miljoen euro zal kosten.

Voor de zes geclausuleerde kavels geldt de eis dat de bieder ervaring moet hebben. Eén fm-pakket is gereserveerd voor 'niet-recente bijzondere muziek'. Voor dit 'oldies-kavel' lijkt de belangrijkste kanshebber Radio 10 FM (Van John de Mol). De uitdagers zijn Radio 192 en Arrow Classic Rock. Ook Sky heeft een aanvrage ingediend, onder de naam De Gouwe Ouwe Zender.

Eén fm-pakket is gereserveerd voor 'recente bijzondere muziek'. Met het wegvallen van Kink FM zijn dance-zender ID & T (van Duncan Stutterheim) en Colorful Radio (van Erik de Vlieger) de grote kanshebbers. Het fm-pakket voor klassieke muziek (en jazz) valt vrijwel zeker toe aan Classic FM, gelieerd aan Sky Radio.

Het fm-pakket voor een nieuwszender lijkt zeker voor Business Nieuws Radio (onlangs gekocht door Het Financieele Dagblad). Geruchten dat HMG en krantenconcern PCM samen zouden hebben ingeschreven, worden door beide bevestigd noch ontkend. Voor het kavel voor Nederlandstalige muziek gooit Radio Nationaal (van Ruud Hendriks) hoge ogen, met Holland FM (van HMG) als concurrent.

Sanoma, uitgever van ondermeer Libelle, biedt waarschijnlijk op twee pakketten, Sky zelfs op zes.

Meer over